Afgan çoban çalıştıran ‘kaçakçılık’tan yargılanacak

- Güncelleme:
Afgan çoban çalıştıran ‘kaçakçılık’tan yargılanacak

Gündem Haberleri

Yargıtay, Afganistan uyruklu sığınmacının kaçak olduğunu bildiği hâlde istihdam eden çiftçinin eyleminin, göçmen kaçakçılığı suçu olduğuna hükmetti. Çiftçi, 5 yıldan 8 yıla kadar hapis öngören göçmen kaçakçılığı suçundan yargılanacak.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Türkiye’ye yasa dışı yollardan giriş yapan Afganistan uyruklu bir kişiyi çoban olarak çalıştıran çiftçi, bir süre sonra bu durumun suç olabileceği düşüncesiyle çobanı işten çıkardı. Ancak savcılık, çiftçi hakkında soruşturma başlattı ve göçmen kaçakçılığı suçundan dava açtı.

Yerel mahkemede yapılan yargılamada çiftçi, göçmen çalıştırdığını kabul etti, ancak suç olabileceği gerekçesiyle 13 gün içerisinde işine son verdiğini söyledi. Yerel mahkeme sanık hakkında beraat kararı verirken, karar Yargıtay’a taşındı. Beraat kararını bozan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Afganistan uyruklu sığınmacının kaçak olduğunu bildiği hâlde istihdam eden sanığın eyleminin, göçmen kaçakçılığı suçu olduğuna hükmetti. Kararda, göçmen çalıştıranların sigorta ve vergi masrafları yükümlülüğünün bulunmadığı, haksız bir şekilde işlerine son verilmesi hâlinde kaçak işçilerin sınır dışı edilme korkusuyla haklarını arayamadıkları ifade edildi. İşverenlerin bu gerekçelerle göçmenlere tazminat ödeme gibi yükümlülüklerden kurtulduğunu, avantajlar sayesinde doğrudan ve dolaylı olarak menfaat elde ettiğine dikkat çeken Daire, TCK’nın “göçmen kaçakçılığı” başlığını taşıyan 79. maddesi kapsamındaki suçun tüm unsurlarıyla oluştuğuna hükmetti. Kararda, sanığın Kabahatler Kanunu ve 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası öngören TCK’nın 79. maddeden cezalandırılması gerektiği gözetilmeden beraat kararı verilmesi bozma nedeni sayıldı.

SEKTÖRÜN YÜZDE 85’İ YABANCI

Yargıtay’ın Afgan çoban kararını gazetemize değerlendiren Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, sektörün en ciddi sorunun çoban bulmak olduğuna dikkat çekti. Tunç şunları söyledi: Çalıştırdığımız insanların kaçak olmamasını, vergisini vermeyi, sigortasını yapmayı biz de isteriz ama artık köylü bile köyünde durmuyor. Hayvan bakıcılığında çalıştıracak insan yok. ‘Çoban’ bile demiyoruz artık. Dediğimizde ters tepiyor. ‘Hayvan bakıcısı’ diyoruz. Mecburen yabancı uyruklu işçi çalıştırıyoruz. Sektörün yüzde 80-85’i böyle çalışıyor. Bu, bizim için çok ciddi bir problem. Şu an çalışacak 200-300 insana ihtiyacım var. Bugün 50 kişi getirin anında işe alırım. Asgari ücretten de değil. ‘15 bin lira para ödeyeceğim’ diyorum yine de çalıştıracak kimseyi bulamıyorum. Ya işi bırakacağız ya da bu hayvanlara bakacak birini bulacağız, sektör bu kadar zor durumda. Ben vergisini vermeye, sigortasını ödemeye hazırım ama bizim vatandaşımızdan çalışacak kimse bulamıyoruz. Bu durum için yasal düzenleme yapılsın. Tarımda, hayvancılıkta çalışmayı kabul eden yabancı uyruklu insanlar kayıt altına alınsın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...