Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Çareyi Afganlarda buldular! 16 bin lira maaşlı işe talip yok

Çareyi Afganlarda buldular! 16 bin lira maaşlı işe talip yok

Yozgat’ta 16 bin liraya çalışacak çoban bulamayan besiciler çareyi Afgan çobanlarda buldu. Afganistan’dan çoban getiren besiciler, çobanlığın ileride yok olmasından korkuyor. Besicilikle uğraşan Akdemir, “Türkiye’de şu anda Afgan çobanlar olmadığı zaman çoban bulmamız mümkün değil. Yerli insanımız bu işi yapmak istemiyor, özellikle gençlerimiz daha çok masa başı işlere yöneliyorlar. " dedi.

Kaydet
a- | +A

Ülke ekonomisinin olmazsa olmazı olan tarım ve hayvancılık sektöründe son zamanlarda baş gösteren çoban sıkıntısı, besicileri olumsuz yönde etkiliyor. Göçmen çobanlar ile sorunu geçici olarak gidermeye çalışan yetiştiricilerin en büyük endişesi ise mesleğin ileri de yok olması. Yozgat’ta da ilkbahar ve yaz mevsiminde hayvanlarını otlatacak çoban bulamadıklarından yakınan bazı besiciler, 16 bin lira maaş ile Afganistan’dan çoban getiriyor. Afgan çobanların yiyecek, içecek ve barınmalarını da sağlayan besiciler, zor bir meslek olduğu için bu işi yapacak kişileri bulmakta zorluk çektiklerini söyledi.

Çareyi Afganlarda buldular! 16 bin lira maaşlı işe talip yok
Başlık ResmiÇareyi Afganlarda buldular! 16 bin lira maaşlı işe talip yok

16 BİN LİRAYA KADAR MAAŞ VERİYORLAR

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Doğankent beldesinde besicilikle uğraşan Ulvi Akdemir, 600’e yakın küçükbaş hayvanının bulunduğunu söyleyerek beldelerinde yerli çoban bulamadıklarından yakındı. Akdemir, “Türkiye’de şu anda Afgan çobanlar olmadığı zaman çoban bulmamız mümkün değil. Yerli insanımız bu işi yapmak istemiyor, özellikle gençlerimiz daha çok masa başı işlere yöneliyorlar. Afganlar olmadığı zaman çobanlık bitme noktasına gelir. 16 bin liraya kadar maaş veriliyor. Köyümdeki gençlere de diyorum 16 bin lira maaş vereyim sigortalarınızı da vereyim diyorum ama inan ki kabul etmiyorlar. Afgan çobanlardan memnunum, onlar zaten çocukluktan beri hayvancılıkla uğraştıkları için işlerini çok iyi yapıyorlar” dedi.

Çareyi Afganlarda buldular! 16 bin lira maaşlı işe talip yok
Başlık ResmiÇareyi Afganlarda buldular! 16 bin lira maaşlı işe talip yok

YERLİ ÇOBANLARIN YERİNİ ALDILAR

5 yıldır Türkiye’de çobanlık yaptığını söyleyen Cemal Mirzai ise “Burada 600’e yakın hayvanla uğraşıyorum. İşimi severek yapıyorum, hoşuma gidiyor. Geçimimi buradan kazanıyorum. İki kişi bakıyoruz hayvanlara. Türkiye’de yerli çoban bulunmuyor biz de işimizi iyi yaptığımız için bizi tercih ediyorlar” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

BAKMADAN GEÇME
Van
HABER

Van'da çobanların üstüne yıldırım düştü

Kayıp olan İran uyruklu çoban ölü bulundu
HABER

Kayıp olan İran uyruklu çoban ölü bulundu

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.