Çarpıcı iddia: Tahıl gemisini Ukrayna SİDA'sı imha etti

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Ukrayna'nın silahlı insansız deniz aracı ile Rusya’nın tahıl koridorundan çekilmesine neden olan bir saldırı gerçekleştirdiği iddia edilmişti. O saldırıya ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

Silah teknolojilerinde ilerleyen Ukrayna’nın silahlı insansız deniz aracı (SİDA) ile Rusya’nın tahıl koridorundan çekilmesine neden olan saldırı gerçekleştirdiği ileri sürülürken o anlara ait olduğu belirtilen görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerde deniz altında ilerleyen SİDA’yı Rus helikopterleri yaylım ateşine tutuyor. Ancak SİDA uzaktaki tahıl gemisini imha etmeyi başarıyor. Saldırıya ait olduğu ileri sürülen görüntüler resmen teyit edilmedi.

Rus tarafıysa gemilerde ciddi bir hasar olmadığını, Ukrayna'nın 9 hava aracı ve 7 SİDA ile saldırı düzenlediğini duyurdu.

SİDA’LAR BÖLGEYE NASIL GELDİ?

Uluslararası medyada yer alan kimi kaynaklarda üzerinde durulan bir ihtimal ise söz konusu SİDA'ların limana çok yakın bir bölgeye kadar kara yolundan taşınmış olması.

SANCAR VE MARLIN

Tahıl Koridoru’nu koruyan Rus filosunu vuran Ukrayna’nın deniz aracı SİDA’sında jet ski motoru, muhtemel starling anteni, elektro-optik ve kızılötesi sensörler bulunuyor. Ukrayna’nın kullandığı SİDA’ları sonrası gözler SANCAR ve MARLIN gibi yerli SİDA’lara çevrildi. TGRT Haber denizlerin muhafızı Türkiye’nin SİDA’larını yakın merceğe aldı.

Görüntüler Bayraktar SİHA gibi insansız savaş araçlarının savaşta belirleyici olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Türkiye’nin de SİHA ve İHA’lar dışında SANCAR ve MARLIN gibi insansız deniz araçları bulunuyor.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Türkiye'nin arabuluculuğunda 22 Temmuz tarihinde Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye arasında 'Tahıl sevkiyatı' anlaşması imzalanmıştı. Tahıl sevkiyatı hız kesmeden devam ederken Rusya, Ukrayna’nın Sivastopol’da Rus savaş ve sivil gemilerine saldırılar düzenlemesini gerekçe göstererek 29 Ekim'de Tahıl Girişimi anlaşmasından çekildiğini duyurdu. Bunun üzerine Türkiye yine araya girerek tahıl krizini çözüme kavuşturmak için harekete geçti. Yoğun diplomasi trafiğinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün tahıl sevkiyatının devam edeceğini açıkladı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...