Roma zirvesi! Erdoğan ve Meloni'den 40 milyar dolarlık hedef: 11 kritik anlaşmaya imza attılar
Erdoğan ve Meloni, Türkiye-İtalya arasındaki ticaret hacmindeki hedefi 40 milyar dolar olarak belirledi. İki lider, uzaydan savunmaya kadar 11 kritik başlık altında anlaşmalara imza koydu. Erdoğan, “İtalya AB üyeliğimizi destekliyor”, Meloni de, “Türkiye stratejik ortağımız, dört dörtlük ilişkimiz var” dedi.
ERCAN SEKİ ROMA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik ziyarette bulunduğu İtalya’da Başbakan Giorgia Meloni ile Türkiye-İtalya 4. Hükûmetlerarası Zirvesi’ne başkanlık etti. Uzayda iş birliğinden savunmada ortaklığa kadar 11 kritik başlık altında anlaşmalar imzalayan iki lider, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. “Türkiye ile İtalya iki önemli NATO müttefiki. Aramızdaki münasebetlerin her geçen gün daha da iyiye gittiğini görüyoruz” diyen Erdoğan, şunları söyledi: “Önemli meselelerde aramızda değerli bir uyum bulunuyor. İtalya ile ticari bağlarımız güçleniyor. İtalya ile yeni iş birliği alanlarını değerlendireceğiz. İtalya dış ticaretimizdeki ilk 5 ülkeden biridir. Ticaret hacmi hedefimiz 40 milyar dolar. İtalya ile savunma sanayii alanında önemli ilerleme kaydeden iş birliğimizi yeni ortaklıklarla güçlendireceğiz. Türkiye’deki mevcut 1.500 İtalyan şirketine ilave daha fazla yatırımcıyı görmek istiyoruz.
İTALYA BİZİ DESTEKLİYOR
Avrupa Birliğine üyelik sürecimize başından beri desteğini esirgemeyen İtalya’nın bu yaklaşımını sürdüreceğine inanıyorum. Dostluğumuzun bir göstergesi olarak 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’na İtalya’yla birlikte ev sahipliği yapacağız. Bölgemizdeki barış çabamız sürüyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne desteğimizi belirttik. Gazze’de ateşkes ve insani yardımlara izin verilmesi önceliğimizdir. Suriye’de ülkenin yeniden inşası ve toprak bütünlüğünün muhafazasına yoğunlaşmış durumdayız. Sayın Meloni’yi Türkiye’ye davet ediyorum. İlişkilerimizin gelişmesi için bu ziyareti önemsiyoruz.”
ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR
İtalya Başbakanı Meloni ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la, İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da ileri gitmesi yolunda iyi temeller attığımızı düşünüyorum. 5 yıl erken şekilde arzu ettiğimiz 30 milyar dolarlık ticaret hacmini yakaladık. İkili ticaret hacmimizin 40 milyar dolara ulaşmasını hedefledik. Baykar, Piaggio Aerospace’i aldılar. Ayrıca Leonardo ile sistem bakımı ve İHA yönünde son derece önemli adımlar atıyorlar. Uzayda ve hızlı tren için iş birliği arzusundayız. Türkiye ile ekonomik ilişkilerin çok ötesinde bir durumdayız. İki ülke stratejik ortaktır. Avrupa’da, Akdeniz’de müttefik ülkeleriz. Sayın Erdoğan’a teşekkürlerimi arz ettim” dedi. Toplantı sonrası “Türkiye-İtalya 4. Hükûmetlerarası Zirvesi Ortak Bildirisi” açıklandı. Tarafların, Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyaloğu’nun hızlandırılması, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin güncellenmesine duyulan acil ihtiyaç da ortak bildiride vurgulandı.
GÜMRÜK BİRLİĞİ VE VİZE VURGUSU
İtalya-Türkiye İş Forumu’ndaki konuşmasında Gümrük Birliği ve vize konusuna değinen Erdoğan şunları söyledi: Türk firmaları nasıl İtalya’yı Avrupa pazarına açılan bir kapı olarak görüyorsa, isteriz ki İtalyan firmaları da Türkiye’yi Asya’ya, Orta Doğu’ya ve Afrika’ya açılan bir kapı olarak değerlendirsinler. Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin potansiyeline ulaşmasında Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin değişen küresel ekonomik şartlara uygun şekilde güncellenmesi ihtiyacını hissediyoruz. İtalyan hükûmeti ve iş çevrelerinin desteklerini bekliyoruz. İş dünyamızın vize konusunda yaşadıkları güçlükler, ekonomik ilişkilerimize ket vuruyor. İtalyan iş çevrelerinin AB kurumları nezdinde bu konuyu gündeme getirmeleri iki tarafın da yararına olacaktır.