Darbe emici tamponları sökmek cinayet girişimi

- Güncelleme:
Darbe emici tamponları sökmek cinayet girişimi

Gündem Haberleri

Arkadan çarpan otomobillerin tırın altına girmesiyle gerçekleşen ölümlü kazalardaki artış, korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. Otomobillerin tır ve kamyonun altına girmesini önleyen ve darbeleri emen zorunlu tamponlar keyfî olarak sökülüyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Son günlerde, yol kenarına hiçbir uyarı levhası bırakmadan park eden tır ya da kamyona arkadan çarpan otomobillerde çok sayıda kişi hayatını kaybederken, görüntüler incelendiğinde büyük araçlarda, bu tür kazalarda can kayıplarını en aza indirmek için takılmak zorunda olan ‘darbe sönümleyici demir’in bulunmadığı görülüyor.

Yol ve sürüş güvenliği uzmanı Mert İntepe, manevrayı kısıtladığı gerekçesiyle birçok şoförün bu tamponları söktüğünü söyledi. Kamyon ve tırların otomobillerle kıyaslandığında daha yüksek araç olduğuna dikkat çeken İntepe, kör noktalar ve arkadan çarpmalarda ölüm oranlarının yüksek olduğunu kaydetti. Bunun önlemek için yönetmelikte ve imalatçı standandında kamyon ve tırların arka bölümlerine darbe sönümleyici demir koruma takılmasının mecburi olduğunu belirten İntepe “Bu aparatlar bazen muayeneden sonra tamponları söktürebilecek şekilde imal ediliyor. Özellikle inşaat sektöründe ve engebeli arazide birçok tır ve kamyon kullanıcısı bu tamponları dönüş manevralarını kısıtlaması ve bir yere takılması dolayısıyla söküyor. Bu sökme işlemi normal ana yollarda kullanılan tır ve kamyonlarda da yapılıyor. Standartlara uygun olarak darbe sönümleyici tampon takmayanlara kanunen para cezası (436 TL) ve ceza puanı uygulanıyor” dedi. 

Darbe emici tamponları sökmek cinayet girişimi

İntepe “Avrupa’daki standartlara göre darbe emici tampon kullanmayan tır ve kamyonlar direkt trafikten menediliyor. Bizde de bu parça bulunmayan araçlar muayeneden geçemiyor. Bu konuda denetimler artırılmalı. Park veya mola vermek için uygun olmayan bir yerde kesinlikle bunlara izin verilmemeli. Tır ve kamyonların arkasında dorse yüksekliğini düşüren ve darbe sönümlemeyi sağlayan demir tamponlar kullanmayanlar trafikten menedilmeli” diye konuştu.

Mert İntepe, kamyon ve tırların bazen durmaları yasak olan yerlerde park etmelerinin de kazaların önünü açtığına dikkat çekti. İntepe şunları söyledi: Sınırsızca durabilme yetkileri kendilerindeymiş gibi bir hakka sahip olduklarını düşünüyorlar. Sürüş saatleri dolduğu zaman hemen o anda yolun kenarında durup uymaya başlıyorlar. Hiçbir masraf insan hayatından önemli değil. Çünkü bir tıra arkadan çarpan otomobilin arkasından başka araçlar da art arda çarparak zincirleme kazalara sebebiyet verilebiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...