Eski milletvekili iki ili işaret ederek Osmanlı belgeleriyle açıkladı: Büyük potansiyel var

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Eski milletvekili iki ili işaret ederek Osmanlı belgeleriyle açıkladı: Büyük potansiyel var
AK Parti, Kastamonu, Sinop, Petrol, Enerji, Yatırım, Haber
Gündem Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

AK Parti 22. ve 23. Dönem Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Kastamonu ve Sinop'ta Osmanlı döneminden itibaren yapılan petrol aramalarıyla ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sıvacıoğlu, Osmanlı arşivlerinde bölgede büyük bir petrol potansiyelinin yer aldığını söyledi.

AK Parti 22. 23. Dönem Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Kastamonu ve çevresinde yapılan petrol arama çalışmalarıyla ilgili konuştu. Bölgenin önemli bir potansiyele sahip olabileceğine dikkat çeken Sıvacıoğlu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait devlet kayıtları ve yabancı şirketlerin arşivleriyle ilgili yaptığı incelemeler sonucunda bölgenin önemli bir potansiyel olarak ortaya çıktığını gördüğünü söyledi.

Sıvacıoğlu, bu bölgenin günümüz şartlarıyla incelenmesi gerektiğine dikkat çekerken, 2020 yılından itibaren bölgedeki petrol aramalarıyla ilgili resmi belgelerle ilgili araştırmalar yaptığını vurguladı. Osmanlı arşivlerinde Kastamonu ve Sinop'ta 20'ye yakın belge olduğunu ifade eden ve Osmanlı döneminde bölgede bir alan belirlenerek petrol arama izinlerinin verildiğini belirten Sıvacıoğlu, o dönemde yapılan araştırmalarda petrol numunelerinin alındığını ve incelendiğini dile getirdi.

"YABANCI YATIRIMCILAR DA BU SÜRECE DAHİL OLABİLİR"

Bölgede bulunabilecek bir petrol yatağının Türkiye için önemli bir adım olabileceğini belirten Sıvacıoğlu, "Bu yeni sismik gemilerle hem karada hem denizde yeni keşiflerin olmasını umuyorum. Eğer enerjideki darboğazı aşabilirsek, bu hem ekonomik hem de siyasi açıdan coğrafi konumumuzu bambaşka bir noktaya taşıyacaktır. Üstelik bu gelişmeler sadece ülke içinde sınırlı kalmayacaktır. Okuduğum belgelerde, Sırp mühendisinden Irak'taki mühendise kadar birçok farklı ülkeden uzmanların da bu işe ilgi duyduğunu gördüm. Yani sadece Türkiye'deki bir firma ya da kurum değil, yabancı yatırımcılar da bu sürece dahil olabilir." dedi.

Devletin kurumlarının, içerideki ve dışarıdaki ilgililerin bu konuyla ilgilendiğinin altını çizen Sıvacıoğlu, şöyle devam etti:

"ARAMA YAPMAK İSTEYENLER RUHSAT ALMAK ZORUNDA"

"Bu sadece Türkiye'ye özel bir mesele değil. Dünya çapında söz sahibi şirketlerin bu konuda ilgisi olabilir. Umarım onlar da ‘burada bir potansiyel var' diyerek gelirler. Bu işler gizli kapaklı değil. Arama yapmak isteyenler ruhsat almak zorunda. Şu anda Cumhurbaşkanlığı sisteminde bu işle ilgilenen birimler var. Önce oraya başvuracaklar, arama ruhsatlarını alacaklar, ardından araştırma ve sondaj çalışmalarını yapacaklar. Ama bütün bunlar ciddi bütçeler gerektiriyor."

Eski milletvekili iki ili işaret ederek Osmanlı belgeleriyle açıkladı: Büyük potansiyel var - 1. Resim

ABD'nin yılda yaklaşık 1500 kuyu açtığını söyleyen Sıvacıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"TÜRKİYE BOŞ DURMUYOR"

"Bu durum sadece petrolde değil, tarım ürünlerinde de böyle. Hiç kimse bir yerde ne zaman ne olacağını önceden bilemez. Bir yere sondaj yaptığınızda, 'yüzde 3 ihtimalle petrol çıkar' diye kesin bir şey söyleyemezsiniz. Biz ne yapıyoruz? Ancak 50-60 kuyu açabiliyoruz, bazen onu bile yapamıyoruz. Türkiye boş durmuyor, sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Araştırmalar yapılınca bazen bir şey bulunuyor ama bu defa da ekonomik olarak işletmeye değer olmadığı ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle yabancı yatırımcıların ilgisini çekmek de önemli.

"BURADA BİR POTANSİYEL VAR"

Belgelerde, buradaki kaynakların tahlilleri bile yapılmış. Bu da demek oluyor ki burada bir potansiyel var. Bundan sonrası artık ekonomik güce ve devletin politikalarına bağlı. Benim bildiğim kadarıyla hem Türkiye Petrolleri hem de Enerji Bakanlığı bu konularla ilgili. Bu sürecin nasıl geliştiğini, nereden ilham alındığını da öğrenmek gerekir. Özellikle İnebolu açıklarında ve bizim bölgemizde, yani Kastamonu ve Boyabat çevresinde böyle bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. İnşallah temennimiz, bu kaynakların bölgemizde ya da en azından Türkiye'de bulunmasıdır"

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...