Hukukçulardan Danıştay'ın üst aramama kararına tepki

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Hukukçulardan Danıştay'ın üst aramama kararına tepki

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

Danıştay 10. Dairesi’nin ‘hâkim ve savcıların havaalanlarında aranamayacağına’ ilişkin hükmünü gazetemize değerlendiren hukukçular, kararın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

HABER MERKEZİ ANKARA -  Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi (TÜRKAD) Başkanı Mehmet Sarı, Anayasa’nın 10. Maddesinde yer alan “eşitlik” ilkesini hatırlatarak, “Anayasa karşısında her vatandaş eşit hak ve yükümlülüklere sahiptir” dedi.

Havalimanlarında yapılan güvenlik aramalarının veya X-Ray cihazından yapılan geçişlerin bir kamu düzeni hizmeti olduğunu vurgulayan Sarı “Havaalanlarındaki uygulamalar kamu düzeni açısından gerekli düzenlemelerdir. Bu uygulamalar sadece kişileri sıfatları bakımından değil, genel bir mahiyet içermektedir. Hâkimlerin, uluslararası veya iç uçuşlarda güvenlik noktalarından muaf olma talepleri kişi ve zümre ayrımcılığına neden olur. Meslek bakımından güvenlik nedeniyle getirilen koruma alanları dışında statü oluşturmak, hukuk düzleminde anlaşılabilir bir durum değildir. Bu korumacı anlayış, meslekler arasında tartışmaya ve ayrımcılığa neden olur. Ayrıca vatandaşın gündelik ilişki ağlarının da bozulmasına yol açar. Bu durum açıkça belirli bir toplumsal zümre oluşturma niteliğindedir” diye konuştu.

“MESLEĞİN İTİBARINI ZEDELER”

Hukukçu Cüneyt Toraman da ipin ucunun bazen kaçırıldığına dikkat çekti. Toraman “Bu ülkede teröristler Çağlayan Adliyesi’nde Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasına girerek öldürmedi mi? O silahlar oraya avukatlar desteği ile sokulmadı mı? Hiç, suç işleyen, rüşvet alan, adam yaralayan hâkim, savcı yok mu? Bu ülkede terör örgütüne üye olduğu için 5 binin üzerinde hâkim ve savcı meslekten ihraç edilmedi mi? Hukuk mesleğini icra edenler en küçük lekeyi kaldırmaz” ifadelerini kullandı. Danıştay’a açılan bu davanın hâkim ve savcıların itibarını zedelediğini kaydeden Toraman, hâkim ve savcıların meslek mensuplarını koruyan kararlar almaması gerektiğini söyledi. Bir hukuk devletinin de hukuk kurallarıyla yönetilmesi gerektiğine dikkat çeken Toraman, söz konusu kararın İdari Dava Daireleri Kurulundan döneceğini belirtti. Toraman, “Birçok mahkemede yaşanıyor. Hâkimler, kendi meslektaşlarını koruyan karara imza atıyor ancak, bu kararlar üst mahkemelerden dönüyor. Mesleğin itibarı korunmak isteniyorsa hâkimlerin çok titiz davranması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...