İstanbul depremi sonrası ürküten açıklama: 600 bin yıkılabilir bina var
İstanbul'da 6,2 şiddetindeki deprem sonrası insanlar büyük korku yaşadı. Deprem sonrası dikkat çeken açıklamalar geldi, onlardan biri de İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan oldu. İstanbul'da 1,5 milyona yakın bina bulunduğunun altını çizen Altan, "500 - 600 bin yıkılabilecek olan deprem var. Bunlardan 2-3 bini deprem olmadan bile yıkılabilecek binalar." dedi.
İstanbul'da saat 12.49'da merkez üssü Silivri olan 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Hemen ardından 5.9, 4.9 ve 4.4 büyüklüğünde artçılar oldu. İnsanlar sokaklara döküldü, 6 Şubat merkezli depremlerin ardından yine aynı korku yaşandı. Herkes büyük İstanbul depreminin yaklaşıp yaklaşmadığını merak etti. Uzmanlardan peş peşe açıklama geldi. Son olarak İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan sorularımızı cevapladı. İşte Altan'ın o ifadeleri;
"Büyük bir deprem atlattık. İstanbul'da şu an 1,5 milyona yakın bina var. Bu binaların hepsini kontrol ettiğimizde 500-600 bini hasar görebilecek binalar. 100 bin tanesi ise büyük deprem gördüğünde hemen yıkılabilecek binalar. Hatta deprem gelmeden bile yıkılabilecek 2 bin - 3 bin binalarımız var.
"BU DEPREMLER TAŞIYICIYI SİSTEMLERE HASAR VERİYOR"
Depremlerin önemi şu. 2019'da da 5.8 büyüklüğünde deprem yaşamıştık. Şimdi yine yakın büyüklükte deprem yaşadık. Bunlar binalara sürekli hasar veriyor. Ve bu hasarlı binalarda halen oturuyoruz. Oturdukça daha küçük büyüklükteki depremlerde yıkılabilecek binalarımız oluşuyor. Binalarımız sürekli hasar gördükçe, bu tip depremlerle taşıyıcı sistemleri hasar görmektedir.
"500-600 BİN YIKILABİLİR BİNAMIZ VAR"
5-6 büyüklüğündeki bir deprem bu binalar için çok önemli. Yani yıkılabilir. Yani 500-600 bin binamız şu an depreme dayanıklı değil. Bunların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor.
"EN UYGUNU GÜÇLENDİRME METOTLARI"
Vatandaşlar bir an önce yapılarını uzman inşaat yapı mühendisleri ya da yetkililer tarafından kontrol ettirilip, deprem performans analizleri yaptırılıp, riskli olup olmadığını kontrol ettirmeleri lazım. Risk görüldüğü zaman ya güçlendirme yapılması ya da kentsel dönüşüme dönüştürülmesi gerekiyor. Kısa vadede güçlendirme, orta vadede kentsel dönüşüm, uzun vadede kırsal dönüşüm diye nitelendirebiliriz. Binalarımızın hepsini yıkıp tekrar yapmak çok uzun sürer. Güçlendirme metotlarını uygulamamız uygun olur.