İstanbulluların deprem korkusu bitmeyecek gibi! Japon uzman uyardı: Bu bölgede deprem olabilir
İstanbul'da 23 Nisan'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem yürekleri ağza getirdi. "İstanbul'da yine deprem olur mu?", "Büyük İstanbul depremi olacak mı?" sorularına cevap aranırken, Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Adalar ve Çınarcık bölgesine dikkat çeken Moriwaki, "Enerji henüz duruyor, bu bölgede de deprem olabilir" diyerek uyarıda bulundu.
Özel bir üniversite tarafından düzenlenen İstanbul Mimarlık Zirvesi'ne katılan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin depremlere nasıl hazırlanması gerektiğinden bahsederek ülkenin depremde ne durumda olduğu konusuna da değindi.
"ÖZELLİKLE ZEMİNİ YUMUŞAK OLAN BÖLGELERİ DÜZELTMEK LAZIM"
Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Deprem Dede olarak bilinen rahmetli Ahmet Mete Işıkara'nın 'Depremler insanı öldürmez, binalar öldürür' sözünü hatırlatmak isterim. Türkiye'de 21 milyon yapı stoku varsa, maalesef bunun yüzde 50'den fazlası izinsiz yapılar. Bunu düzeltmek lazım. Özellikle zemini yumuşak olan bölgeleri ilk önce düzeltmek lazım. Bunları düzeltmek için kentsel dönüşüm projelerine daha fazla yönelmek lazım. Kentsel dönüşüm ile şehrin planlaması lazım" ifadelerini kullandı.
"DEPREM EĞİTİMİ KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN VERİLEBİLİR"
Küçük yaşlardan itibaren deprem farkındalığını öğretmek gerektiğinin altını çizen Yoshinori Moriwaki, "Japonya'da ilkokuldan itibaren deprem eğitimi başlıyor. Özellikle çizgi roman olarak deprem eğitimi küçük yaşlardan itibaren verilebilir" dedi.
YER SÖYLEYEREK UYARDI
Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde 1999 ve 1912'de depremler yaşandığını hatırlatan Moriwaki, "Yalova Çınarcık ve Tekirdağ arasındaki 170 kilometrelik kısmı 3'e bölmek gerekebilir. 23 Nisan'da Silivri açıklarında yaşanan 6.2'lik deprem ile bu anlattığım bölgenin ortası biraz kırıldı. Ancak henüz Adalar ve Çınarcık bölgesindeki fayda kırılma olmadı. O bölgede enerji henüz duruyor. Ne zaman olacağı bilinmez ancak bu bölgede de deprem olabilir. 23 Nisan'da 6.2'lik depreminin ardından biraz enerji boşalması oldu ama daha enerji var. Türkiye deprem ülkesi" açıklamalarında bulundu.
TÜRKİYE'DE TSUNAMİ RİSKİ VAR MI?
Depremden sonra tsunami riskinin bulunup bulunmayacağı üzerine de konuşan Yoshinori Moriwaki, "Türkiye'nin bulunduğu bölge itibarıyla denizleri küçük ancak yine de su varsa ve sallanırsa dalga olur. Türkiye'de de denizin içinde deprem olursa tsunami olabilir ama genel olarak 1 metre civarında olabilir. Muhtemel bir büyük depremde en kötü senaryo 3 metre uzunluğunda bir tsunami olabilir" diye konuştu.