Sahipsiz cenaze kalmayacak: 1.400 DNA avcısı kimlik tespiti yaptı

- Güncelleme:
Sahipsiz cenaze kalmayacak: 1.400 DNA avcısı kimlik tespiti yaptı

Gündem Haberleri

Deprem bölgesinde sahipsiz cenaze bırakmamak için aralıksız çalışan Afet Kriminal İnceleme Birimi, parmak izinden 3 bin 748 kişinin kimliğini belirledi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Son yıllarda onlarca afetin üstesinden gelen Türkiye, ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde de olağanüstü çaba sarf etti. Sahada kritik görevlerden birini de Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Afet Kriminal İnceleme (AKİ) Birimi üstlendi. Depremden yangına, selden çığa, heyelandan maden kazasına kadar her türlü afette yaraların sarılması için bölgeye koşan AKİ, kapılarını gazetemize açtı. Yaptıkları işte hızın önemine dikkat çeken Kriminal Daire Başkanlığı Olay Yeri inceleme Şube Müdürlüğü Bürolar Amiri Aras Kök, şunları söyledi:

AKİ, iki yıl önce İçişleri Bakanı’mız Süleyman Soylu’nun talimatları doğrultusunda kuruldu. Kaynağı insan olan veya olmayan olaylarda hayatını kaybeden kişilerinin kimliğini tespit etme amaçlı çalışıyoruz. Sadece cenazeleri değil, bilinci kapalı durumda olan insanları da yakınlarına teslim ediyoruz. Yaptığımız bütün çalışmalar uluslararası standartlarda. Hatta onların da üzerinde. Interpol üyesi 198 ülkede afet kriminal işlemlerinde ne yapılıyorsa, bizde de o yapılıyor. 
Büyük afetlerde kendi mobil cihazlarımızı kullanıyoruz. Bizim işimizde hız çok önemli, ivedilikle olay yerine varmak zorundayız. Hızlı hareket ettiğimizce cenazede bozulma olmadan kimlik tespit işlemlerini daha sağlıklı yapabiliyoruz. 

Sahipsiz cenaze kalmayacak: 1.400 DNA avcısı kimlik tespiti yaptı
Cenazelerin açıkta kalması hem hastalık yaymaya başlar hem de psikolojik anlamda insanları çöküntüye uğratır. Biz çok hızlı şekilde hareket ederek kimlik tespitlerini yaptık ve cenazelerimizin defnedilmesini sağladık. İşlemler hızlı olunca hastalık oluşmadı ve daha fazla etkilenmenin önüne geçtik. Bunu tek bir grup yapmıyor, kriminal birim, savcı, adli tıp uzmanı, imama kadar organize olmak gerekiyor. Olayların dinî boyutu, halkın hassasiyeti var, bunlar göz ardı edilemez. Kısa sürede işlemleri yaparak defin işlemlerinin usulüne uygun yapılması sağlandı. 

MİLLÎ YAZILIMLAR KULLANILIYOR

Hâlen uzmanlarımız bölgede görevde, artık sadece DNA tespiti yapılıyor. Olayın üzerinden iki üç hafta geçtikten sonra parmak izi çok da sağlıklı olmuyor. DNA testine yöneliyoruz, bu da bir yakını varsa sonuç veriyor. Afet bölgesinde 3 bin 748 vatandaşımızın kimlik tespitini sadece parmak izinden bulduk. Çok ciddi sayıda fotoğraf karşılaştırması yaptık ve DNA sonuçlarından tespitlerimiz oldu, bölgede 1.400 AKİ uzmanı görev aldı. 

İzmir, Elâzığ depremlerinde, Sakarya’daki havai fişek patlamasında, Suriye-Afrin’de toplu mezar olayında, orman yangınlarında, Kastamonu’da sel felaketinde, Amasra’daki maden kazasında görev aldık. Avrupa’dan gelen polislerle de çalışma imkânımız oldu. Açıklıkla söyleyebilirim ki, biz onların ötesindeyiz. Tecrübemiz yüksek. Keşke afetler olmasa, biz de tecrübesiz kalsak ama tabii afetlerin yoğunluğu bizim tecrübemizi de artırıyor. 

Özellikle DNA ve parmak izi tespiti konusunda millî yazılımlarla çalışıyoruz. Çok başarılı şekilde sonuçlar alıyoruz. Elde ettiğimiz başarıların temelinde, teknolojiye yaptığımız yatırımların etkisi var.

Afet bölgesindeki olaylara psikolojik olarak hazırız. Ama evliyiz, çocuklarımız var. Ben de bir babayım, en zoru çocukları o hâlde görmek oluyor. Deprem bölgesinde bir ayı aşkın süre görev yaptım döndüğümde eve girer girmez yaptığım ilk iş, uykudaki çocuklarıma sarılmak oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...