Prof. Ersoy'dan Marmara'da tsunami uyarısı: En çok hasar nerede yaşanacak?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Prof. Ersoy'dan Marmara'da tsunami uyarısı: En çok hasar nerede yaşanacak?

GÜNDEM Haberleri

Olası Marmara depremi için yakın bir zamanı işaret eden Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Önümüzde vahim bir tablo var. Marmara Denizi’nde olabilecek depremin büyüklüğü 7.5 olarak düşünülmektedir" diyerek en çok hasarın yaşanması öngörülen bölgeleri açıkladı.

6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye genelinde hem artçı hem de yeni depremler sık sık gerçekleşmeye başladı. Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy sıklaşan depremlere dikkat çekerek açıklamalarda bulundu.

CNN Türk'te konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Yani 4’ün üzerinde deprem herhangi bir bölgemizde devreye girebiliyor. Bir miktar artmış gibi görünüyor. 6 Şubat’tan bu yana geçen şu güne kadar 3 yılda meydana gelmesi gereken deprem sayısı 10 ayda meydana geldi. Bu büyük bir artış" dedi. 

BÜYÜK DEPREM POTANSİYELİ 

Beklenen Marmara depremine ilişkin açıklamalarda da bulunan Prof. Ersoy, "Marmara’da yakın zamanda bir deprem bekliyoruz. Bu 99’un tetiklemesi, Marmara Denizi’nin içerisinde 99’daki iki deprem bir gerilim yükledi. Geçenlerde Avşa açıklarında deprem meydana gelmişti 4’ün üzerinde. Bu bölgedeki depremler daha farklı, ters köşe yapabilir. Biz kuzeyde deprem beklerken güneydeki kollar üzerinde de depremler meydana gelebilir. Marmara için konuşuyorsak buradaki depremlerin tetiklenme şansı yok. Bu sadece Marmara Bölgesi’nin ne kadar canlı olduğunun göstergesidir. Batı Anadolu ve Ege Bölgesi’nde 1970’ten beri büyük deprem yok. Orada da büyük deprem potansiyelini vurgulamadan geçemeyeceğim" ifadelerini kullandı. 

"1 YIL İÇİNDE ÇİFTE DEPREM OLABİLİYOR"

1999 depremlerinin Marmara Bölgesi'nde gerçekleşmesi beklenen depreme nasıl etki edeceğine değinen Prof. Ersoy, "Sapanca’nın içinden geçen fayzon kırıldı. 17 Ağustos ve 12 Kasım'da 3 ay arayla tekrarlanan deprem aslında tek deprem olarak karşımıza çıkabilirdi. Kuzey Anadolu fayının bu bölgedeki karakteri 1 yıl içerisinde çifte deprem olabiliyor. 1766 yılında çifte deprem var. 1999’da çifte deprem var. Eğer Kocaeli depremi ve Düzey depremi birlikte olsaydı 17 bin can kaybından değil de biraz daha farklı bilançodan söz etmek zorunda kalabilirdik. Belki 7.8 büyüklüğünde bir depremden söz edecektik" dedi. 

MARMARA'DA TSUNAMİ TEHLİKESİ

En kötü senaryoya hazırlıklı olunması gerektiği yönünde uyarılarda bulunan Ersoy, "Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu fayı üzerinde olabilecek depremin büyüklüğü 7.5 olarak düşünülmektedir. Tarihi süreçlerde benzer depremler var. 1766 depremleri oldukça yüksek. 7.5 büyüklüğündeki depremi bekleyebiliriz. Marmara İstanbul’dan ibaret değil 30 milyon nüfusa yakın Türkiye’nin önemli kesiminin yaşadığı bölge burası. Sadece İstanbul’da bile 5 milyon bağımsız birim var. Riskli bina sayısı 300 bin civarında. Önümüzde vahim bir tablo var. En büyük hasarlar kıyı bölgelerinde olacak. Nüfus yoğunluğu kıyılarda çok fazla. Kuzeye gittikçe elbette azalacak bu. Sağlam binalarda ise herhangi bir şey olmama durumu olabilir. Tüm Marmara’yı kazdık gördük ki Tsunami’nin izleri var. Tarihsel süreçler içinde kanıtları da var. Çoğu kayıtlarda bile var. Son 3 bin yılda 35 civarında büyük tsunami var. 1 metre bile öldürücü derinliktir. Kıyıdan içeri 100 metre girip geri çekildiğinde büyük bir yıkıma neden olabilir. Bu senaryolar yapılmış durumda" şeklinde konuştu. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...