ZENGEZUR KORİDORU neresi, kaç km? Zengezur Koridoru’nun önemi ve haritadaki yeri…

Düzenleyen: / Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr, trthaber.com
- Güncelleme:
ZENGEZUR KORİDORU neresi, kaç km?  Zengezur Koridoru’nun önemi ve haritadaki yeri…

GÜNDEM Haberleri  / turkiyegazetesi.com.tr, trthaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev görüşmelerinde Zengezur Koridoru’nun gündeme alınması ile vatandaşlar arama motorlarında “Zengezur Koridoru neresi, kaç km? Zengezur Koridoru’nun önemi ve haritadaki yeri” sorgulamalarını yapıyorlar. İşte o detaylar…

2020 Dağlık Karabağ Savaşı’nın Azerbaycan tarafından kazanılması ile Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2020 Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması imzalandı. İmzalanan ateşkesin 9.maddesine göre Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantı kuracak bir koridor inşa edecek. Bu koridora Zengezur Koridoru ya da Nahçıvan Koridoru ismi verilmektedir. Pek çok kişi arama motorlarında “Zengezur Koridoru neresi, kaç km?  Zengezur Koridoru’nun önemi ve haritadaki yeri” sorgulamalarını yapıyorlar. Zengezur Koridoru hakkında merak edilen detaylar…

ZENGEZUR KORİDORU neresi, kaç km?  Zengezur Koridoru’nun önemi ve haritadaki yeri…

ZENGEZUR KORİDORU NERESİ?

Zengezur Koridoru sayesinde Azerbaycan Bakü’den başlayarak Türkiye’de Iğdır’a kadar kesintisiz şekilde ulaşım sağlanabilecek.Nahçıvan ile Azerbaycan arasındaki 43 kilometrelik mesafe Zengezur koridoru olarak adlandırılıyor. Zengezur Koridoru ile Azerbeycan’ın batı kısımları ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ni Ermenistan üzerinden, Zengezur bölgesinden geçecek kara ve demir yolu hatlarıyla birleştirecek.

Ordubad’dan Nahçıvan’ın kuzeyinde bulunan Velidağ istasyonuna kadar ki 158 kmlik hat kapsamlı tamir edilecek.

Hat, Velidağ’dan Ermenistan sınırına kadar 14 km uzatılacak.

ZENGEZUR KORİDORU neresi, kaç km?  Zengezur Koridoru’nun önemi ve haritadaki yeri…

ZENGEZUR KORİDORU’NUN ÖNEMİ

  • Zengezur Koridoru sayesinde Türkiye ile Orta Asya’nın yeni bir bağlantısı olacak.
  • Türkiye ile Azerbaycan doğrudan kara yolu ile bağlanacak. Böylece Türkiye ve Türk Dünyası arasında kesintisiz bağlantı olacak.
  • Tarihi İpek Yolu Zengezur Koridoru ile yeniden canlanacak.
  • Bölgesel barışı ve iş birliği ortamını güçlendirecek

ZENGEZUR KORİDORU HARİTADAKİ YERİ

2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile eksklav parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantıyı kuracak. Koridorun güvenliği Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi Sınır Muhafıza Servisi sağlayacak.

ZENGEZUR KORİDORU neresi, kaç km?  Zengezur Koridoru’nun önemi ve haritadaki yeri…

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr, trthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...