EVALI hastalığı nedir? Elektronik Sigara Hastalığı Türkiye'de var mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
EVALI hastalığı nedir? Elektronik Sigara Hastalığı Türkiye'de var mı?

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

EVALI Elektronik Sigara Hastalığı nedir, sorusunu cevabı merak ediliyor. Son günlerde adını sıkça duymaya başladığımız EVALI hastalığı'nın ne olduğu merak ediliyor. EVALI hastalığı belirtileri nelerdir? Elektronik Sigara Hastalığı EVALI nedir? EVALI Türkiye’de var mı? İşte detaylar...

Elektronik sigara tüketen kişilere kötü haber. Yeni bir hastalık doğdu. Elektronik sigara tüketen kişilerde görülen EVALI hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? EVALI hastalığı ne demek?

EVALI HASTALIĞI NEDİR?

EVALI (e-cigarette and vaping use associated lung injury), elektronik sigara kullanan kişilerde görülen bir akciğer hasarı olarak tanımlanıyor. Elektronik sigaranın yol açtığı akciğer hasarı EVALI  yeni bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. 

EVALI hastalığı nedir? Elektronik Sigara Hastalığı Türkiye'de var mı?

EVALI HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

EVALI hastalığının ilk belirtileri olarak kişilerde, öksürme, nefes darlığı, yorgunluğun yanında bazı vakalarda ishal ve kusma olarak kendini gösteriyor. EVALI isimli yeni hastalık ilk olarak  2019’da 17 yaşındaki ABD'li bir öğrencide görüldü. Peki, Elektronik Sigara Hastalığı Türkiye'de var mı?

EVALI TÜRKİYE’DE VAR MI?

 EVALI Türkiye’de de görülmeye başladı. Üç aydır elektronik sigara içen ve nefes darlığı şikayeti olan 33 yaşındaki bir erkek hastada EVALI hasarı tespit edildi. EVALI tütün ürünlerinin sunulmasına bağlı olarak geliştiği için hala tam öğrenilmiş bir hastalık değildir. Ancak hastalığın akciğer üzerindeki etkisi Covid-19’a benziyor. Sigara, kanserler, zatürre, astım, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik sağlık sorunlarına yol açan EVALI hastalığı, elektronik sigara kullanımının devamı halinde akciğerde kalıcı hasarlar bırakıyor.

 

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...