Kene ısırması belirtileri neler, kene öldürür mü, nasıl çıkarılır? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)

Sıcak havaların etkisiyle kene vakaları yeniden gündeme gelirken, kene ısırması belirtileri ve ölüm riski konusunda vatandaşlar tarafından birçok soru yöneltiliyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ciddi enfeksiyonlara yol açabilen küçük parazitler, zamanında fark edilmediğinde hayati risk oluşturabiliyor. Kene ısırması belirtileri neler, kene öldürür mü, nasıl çıkarılır gibi detaylar vatandaşlar tarafından araştırılıyor.
KENE ISIRMASI BELİRTİLERİ NELER?
Kene ısırması çoğu zaman ilk anda fark edilmez çünkü keneler tutundukları bölgeye genellikle ağrısız bir şekilde yerleşir. Vücuda tutunan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan keneler, kısa süre içinde ciddi belirtilere yol açabilir.
Enfekte bir kene ısırdıysa ortalama 1 ile 3 gün içinde ilk semptomlar ortaya çıkar. Kene ısırması belirtileri arasında ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve ishal en sık görülenlerdir.
İlerleyen evrelerde burun ve diş eti kanamaları, ciltte morarmalar, göz içi kanamalar ve idrarda kan gibi bulgular da hastalığın ciddiyetini artırır. Hastalığın şiddetine göre çoklu organ yetmezliği gibi komplikasyonlar gelişebilir.
KENE ÖLDÜRÜR MÜ?
Kene ısırığı her zaman ölümcül değildir. KKKA virüsü taşıyan kenelerin ısırması halinde ölüm riski oluşur.
Türkiye’deki vaka analizlerine göre Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında ölüm oranı %4 ila %5 arasında. Belirtilen oran ise sağlık hizmetine erişim süresi, hastalığın tanı ve tedaviye cevabı gibi etkenlere göre değişiklik gösterebiliyor.
Dünyada bazı bölgelerde ise ölüm oranlarının %40’a kadar ulaştığı vakalar bildirilmiştir. Bu nedenle kene tarafından ısırılan kişinin belirtiler göstermesi durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması hayat kurtarıcı olabilir. Kene ısırması durumunda ateşli tabloya eşlik eden kanamalar varsa durum acil müdahale gerektirir.
KENE NASIL ÇIKARTILIR?
Keneyi çıkartmak oldukça dikkat gerektirir. Kene çıkarmada hatalı müdahaleler virüsün vücuda daha hızlı yayılmasına neden olabilir.
Kene kesinlikle çıplak elle, sıkılarak veya ezilerek çıkarılmamalıdır. Ayrıca alkol, kolonya, gaz yağı veya çakmakla yakma gibi yöntemler kesinlikle uygulanmamalıdır. Doğru yöntem, bir pens ya da ince uçlu cımbızla kenenin vücuda en yakın yerinden, baş kısmına yakın noktadan, dik bir şekilde tutularak, yavaşça ve zorlamadan çıkartılmasıdır.
Kene çıkarıldıktan sonra ısırılan bölge antiseptik bir solüsyonla temizlenmelidir. Eğer kene uygun şekilde çıkarılamıyorsa veya kişi bu işlemi kendisi yapamıyorsa, kesinlikle en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
KENE YAPIŞMASI DURUMUNDA NE YAPILMALI?
Kene vücuda tutunduğu anda hemen fark edilmeyebilir. Doğa yürüyüşlerinden veya hayvanlarla temastan sonra vücut dikkatlice kontrol edilmelidir. Kene tutunduğu fark edildiğinde, kişi mümkünse sağlık personeli tarafından müdahale edilmesini sağlamalıdır.
Keneyi çıkarttıktan sonra kişi 10 gün boyunca kendisinde ateş, halsizlik, kas ağrısı, bulantı, ishal veya kanama gibi belirtiler gelişip gelişmediğini gözlemlemelidir. Bu süreçte belirtilerden herhangi biri ortaya çıkarsa, zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve doktora daha önce kene temasının olduğu bilgisi mutlaka verilmelidir.
Ayrıca çıkarılan kene mümkünse bir kavanoz içinde saklanarak laboratuvar incelemesi için sağlık birimlerine ulaştırılabilir.
KENE ZEHİRLİ Mİ?
Kene ısırığı sanıldığı gibi doğrudan zehirleyici bir etkiye sahip değildir. Fakat keneler bazı tehlikeli mikroorganizmaları taşıyabilir. Bunlardan en bilineni KKKA virüsüdür. Virüs taşıyan bir kenenin ısırması durumunda insan vücuduna bulaşan patojen, ciddi sistemik rahatsızlıklara yol açar.
Dolayısıyla kene zehirli değil, ama taşıdığı mikroorganizmalar nedeniyle ölümcül olabilir. Kene kaynaklı hastalıklar arasında Lyme hastalığı gibi diğer bakteriyel enfeksiyonlar da yer alır. Bu sebeple her kene teması riskli kabul edilmeli ve dikkatle değerlendirilmelidir.