KAAN uçak ilk uçuş ne zaman, teknik özellikleri nedir? Milli Muharip Uçak gökyüzüne kavuşuyor!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
KAAN uçak ilk uçuş ne zaman, teknik özellikleri nedir? Milli Muharip Uçak gökyüzüne kavuşuyor!

Hayatın İçinden Haberleri  / Türkiye Gazetesi

proje adıyla Milli Muharip Uçak olan KAAN'ın ilk uçuş tarihi merak ediliyor. Türkiye'nin gündeminde yer alan KAAN'ın ne zaman gökyüzü ile buluşacağı merak edilirken KAAN uçak ilk uçuş ne zaman, teknik özellikleri nedir? soruları araştırıldı.

Milli Muharip Uçağı olan KAAN'ın gökyüzüne kavuşmasına az bir zaman kalmasıyla beraber vatandaşlar heyecanlandı. Gündemde yer alan KAAN ile ilgili aratılan KAAN uçak ilk uçuş ne zaman, teknik özellikleri nedir? sorularının yanıtı haberimizde yer alıyor.

KAAN İLK UÇUŞ NE ZAMAN?

KAAN'ın ne zaman uçacağı henüz netleşmedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, KAAN ile ilgili detayları anlattı. Görgün'ün ifadeleri şöyle:

"Beşinci nesil savaş uçağımız KAAN’ı çok yakın zamanda uçuracağız. TB3 tamamen yerli motorla uçuyor. KAAN’ın motoru için çok ayrı bir ekip uzun zamandır çalışıyor. TR Motor bu işin bir parçası. KAAN’ın Türkiye’deki motor üretiminde bir ortaklık yok. Planımız ürettiğimiz uçağın motorunun da yerli olması ve seri üretime yetişmesi.

Yapay zekâ entegre edilmiş 6’ncı nesil savaş uçağı için de şimdiden çalışmalara başladık. İHA’lar için geliştirdiğimiz kameraların seri üretimlerine geçiyoruz. İHA, helikopterler ve uçaklar dâhil hava platformlar için geliştirilen çok algılayıcılı keşif, gözetleme hedefleme sistemi CATS, TB2’lerle beraber yaklaşık 15 ülkeye ihraç edildi. ASELSAN’ın ürettiği burun radarının testleri ise devam edecek. Bu yıl, havadan ikmal kontrol uçaklarının millî imkânlarla geliştirilen elektronik destek sistemlerinin teslim edildiği yıl olacak.

KAAN uçak ilk uçuş ne zaman, teknik özellikleri nedir? Milli Muharip Uçak gökyüzüne kavuşuyor!

GÖKBEY helikopterinin yakın zamanda ilk teslimatı Jandarma’ya yapılacak. HÜRKUŞ için de 40 sipariş kararı alındı. Yeni tip denizaltı Piri Reis teste girecek. TCG Sakarya’nın testleri ise bu yıl bitecek ve Murat Reis’in havuza çekim faaliyetlerine başlanacak.  Geçen yıl ihracatı yüzde 27 artırıp 5,5 milyar dolara çıkardık. 2022’de 170 ülkeye ürün ihraç ederken 2023’te bu sayı 185 ülkeye yükseldi. Ürün sayısı da 230 oldu."

KAAN'IN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Teknik özellikleri şöyle:

Mürettebat: 1 Uzunluk: 21 metre (69 ft)

Yükseklik: 6 metre (20 ft)

Kanat açıklığı: 14 metre (46 ft)

Güç kaynağı: 2 × General Electric F110-GE-129 artyakıcı turbofan(Sadece prototipler için)

Artyakıcı olmadan itki gücü: 2 × 17.155 pound-kuvvet (76 kN)

Artyakıcı ile itme gücü: 2 × 29.400 pound-kuvvet (131 kN)

Performans özellikleri:

Azami hız: Mach 1,8 (2.210 km/sa; 1.190 kn)

Servis tavanı: 55.000 fit (17.000 m)

G limiti: +9g / -3,5g

Aviyonikler:

ASELSAN’ın yerli AESA Radarı Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS)

SAR (Sentetik Açıklıklı Radar Sistemi)

IRST (Kızılötesi arama ve takip sensörü) (KARAT)

EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi) (TOYGUN)

DIRCM (Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemi) (Yıldırım-300)

UKSS(Uçuş Kontrol Sistemi Sensörleri) Kaska Monteli Nişangah Sistemi

Düzenleyen:  - Hayatın İçinden
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...