AB YUNANİSTAN'DA İFLAS ETTİ

A -
A +

25 Ocak 2015 Pazar günü Yunanistan'da yapılan genel seçimleri Radikal Sol Koalisyon Syriza Partisi kazandı. Adı geçen parti, 2004 yılında Solun Birliği ve Ortak Hareketi İçin Diyalog fikrinden hareketle kuruldu.

Syriza'nın girdiği ilk seçim 2004'te oyları yüzde 3.3 iken, bunu 2007'de yüzde 5.04, 2012'de yüzde 26'ya ve son seçimlerde yüzde 36.29'a yükselmiş ve 300 vekilli parlamentonun 149'unu kazanmıştır.

Syriza, aynı dünya görüşü etrafında kümelenmiş yekpâre bir parti değildir. Türlü muhalefet unsurları bir marka altında toplanmıştır. Troçkistler, Maoistler, Avrupa komünistleri ve Yeşiller gibi 13 grup ve değişik bağımsız düşünce ki politikacılar bu partiye vücut vermektedir.
Genel başkan ve şimdi başbakan olan Aleksis Çipras 41 yaşındadır. İki evlat sahibidir. Eşiyle sözleşmeye dayalı olarak nikâhsız yaşamaktadır. Ateisttir. Çocuklarının anasıyla birlikte Yunan Komünist gençliğinin üyesidir...

Yunanistan 1981'de Avrupa Birliğine büyük hülyalarla girdi. Kısa zamanda zengin olacaktı. Birliğe girmekle kalmadı daha sonra euro ortak para birimine de geçti. Yunanistan bir sanayi ülkesi değildir. Büyük bir ticareti de yoktur. Gelir, turizmden elde edilir. Halkı kendini sıkıntıya sokacak şekilde çalışmaz. Avrupa, eski Yunan medeniyetinin çocukları saydığı için onlara farklı davranır.

Üretmeyip tüketen, her toplumun başına geleceği gibi Yunanistan halkı da kısa zamanda rüya ve hülyalardan uyanarak gerçeklerle başbaşa kaldı. Ne var ki bu arada köprülerin altından çok sular akmış, devlet iflasın eşiğine gelmişti.

Böyle bir manzaranın hoşnutsuzlar çıkartacağı bellidir.

Yunanistan'da da öyle oldu.

AB'nin yanlış politikaları, hem halkı zora soktu ve hem de radikal sol ve AB muhalefetini kuvvetlendirdi. Çaresizliğe bakınız ki Yunanistan, laik bir devlet bile değilken seçmen, tanrı tanımaz birini Başbakanlığa getirdi. Bu keskin savrulma, yolun devamında devrilme getirebilir.
Çipras, AB'ye olan borçları tanımayacağı, kemerleri sıkmayacağı gibi vaadlerle iktidara gelmiştir. Bu vaadlerle iktidara geldiğine göre sözünde durmak zorundadır. Denilenlerin tutulması için hem koalisyon ortaklarından ve hem de tabanından baskı görecektir. Halbuki, AB patronları daha ilk günden kaşlarını çattılar. Diplomatik dille ikazlar yapılmakta. AB'nin taviz vermesi beklenemez. Başbakan Çipras, hangi yolu tutarsa tutsun hem kendisi ve hem de Yunanistan kaybeder.

Bol vaadlerde bulunmuş çok parçalı bir partinin genel başkanı ve  tecrübesiz bir başbakan idaresindeki Yunanistan'ı iyi günler bekliyor denemez. Ayrıca yüzde 65'e yakın bir seçmen kitlesinin de Syriza'ya oy vermediğini unutmamalı.

Manzara o ki Atina'da hem Yunanistan ve hem de AB iflas etmiştir. Ya AB radikal bir kararla Yunanistan'ı üyelikten ihraç eder veya radikal koalisyon iktidar, AB'yi gönderir.
Her iki halde de Avrupa karışır.

Bir yıl içinde bu ülkede yeni bir seçim yapılabilir.

Yunanistan bozgunu AB'nin sonunu çabuk getirir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.