SİNGAPUR

A -
A +
Singapur, İngilizlerin, 1867'de Malezya'dan kopardıkları, Malay Yarımadası'nın güneyinde yer alan 716 km2 yüzölçümünde bir ada. Nüfusu 5.5 milyona yakın. Yüzde 15'i Müslüman.
Stratejik bir noktada. İngilizler, burayı asırlarca koloni olarak kullanmışlar. İngiliz parlamentosu, 1965'te aldığı bir kararla Singapur'un müstakil bir devlet olmasına karar vermiş. İngiltere Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya gibi memleketleri Genel valilik olarak elinde tutar, Güney Afrika’yı ancak kanla teslim ederken Singapur için re'sen karar alıp bağımsız devlet yapması mânidardır. Tepeden inme bu şeklî bağımsızlıktan sonra Singapur, yeniden tanzim edilmiş, İsviçre'nin Avrupa finans merkezi yapılması gibi güneydoğu Asya'nın mali işler, ticaret ve liman merkezi yapılmış.
Bu şehir devletini şöyle tarif etmek mümkün:
Emirgân Parkı, -faraza- 10 bin kere büyütülmüş ve yollarla yüksek binalarla donatılmış olarak tahayyül edilirse Singapur anlaşılır. Devâsâ gökdelenler ve devâsâ AVM'ler mevcut. Bir AVM, İstanbul'daki bir kaç AVM'yi içine alabilir. Bütün dünya markaları buraya yerleşmiş vaziyette. Endonezya, Yeni Zelanda, Kıbrıs ve öteki eski İngiliz sömürgesi veya mevcut valiliklerde olduğu gibi trafik soldan işlemekte.
Singapur'da yaşayan vatandaş sayımız 700, şirket sayımız ise 62'dir. THY her gün sefer yapmaktadır.
Başkanlık rejimi caridir. Tek meclislidir. Meclisin vekil sayısı 89'dur. PAP/Halk Hareket Partisi, 1965'ten beri iktidardadır. Meclis başkanı 2013'ten bu yana Halime Yakub'dur. Mesture bir hanımdır.
Singapur'da sanayi olmasa da ciddi bir trafik mevcut. Her taraf envâî çeşit çiçeklerle dolu. Botanik Bahçesiyle, Gardens by the Bay, bu anlamda görülmeğe değer yerlerdir. Bu ikinci bahçede 250 Bin çeşit nadir ağaç ve bitki nev'î mevcut. Marina Bay Sands külliyesi üzerindeki Sky Park seyir terası, üç bina üzerinde yer alan gemi şeklinde bir yapıdır. Pahalı bir ülkedir.
Kişi başına millî gelir 53 Bin Amerikan dolarıdır. Gayet güzel Türk lokantaları mevcuttur.
Meclis başkanımız İsmail Kahraman, Singapur'da da iki ülke arası münasebetleri pekiştirmek adına temaslarda bulundu. Bu cümleden olarak devlet başkanı, meclis başkanı ve başbakanla görüştü. Diğer devletlerde olduğu gibi sefaret binamızda vatandaşlarımızla buluştuk. Singapur'a ilk şehbender/konsolos tayin etmemiz 1865'lerde başlamıştır. Bâbıâli'nin 25 Mart 1901 tarihli arzı ve Padişahın tasdikiyle Singapur'daki fâhrî şehbenderlik, Başşehbenderliğe tebdil edilerek buraya Ümid Burnu'nda Mekteb-i Osmanî müdürlüğü yapmış olan Hacı Ataullah Efendi tayin edilmiştir.
Adı geçen memlekette birkaç cami mevcut. Bizim hey'et, Cuma namazını Ba'alwie Camiînde edâ ettik. Hatip efendi, İngilizce verdiği hutbede İslâm'ın terör dînî olmadığına bilhassa dikkat çekti. Aynı ana fikri Endonezya eski devlet başkanı da Cakarta'da dile getirmişti. Bunun bizde de tekrarlandığı düşünülürse Müslümanların bir müdafaa duygusu içinde oldukları hemen fark edilir. DAEŞ diye bir musibeti İslâm coğrafyasına salan Haçlı zihniyeti, Müslümanları müdafaa mecburiyetine sevk etmiş vaziyetteler.
Cemaat, cumanın 2 rek'at farzını kıldıktan sonra -maalesef- hemen dağıldılar. Ba'alwie Camiî idaresi, hey'etimize yönetim kısmında bir öğle yemeği verdi. Meclis Başkanımız da Diyanet Başkanlığımızın güzel bir baskı ile hazırladığı bir mushafı şerifi camiye hediye etti. Singapur Müslümanları dînî temsilcisi Syed Hassan Alattas/Seyyîd Hasan el Attas, Sultan Hamid portresi karşısındaki duvarda asılı olan ay yıldızlı tabloyu göstererek "Türkiye, Müslümanları bu Hilalle birleştirdi" dedi.
Dünya Müslümanların nazarında “Türkiye, öncesi ve sonrasıyla Türkiye'dir.” 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.