Doğru sözü kabul etmelidir

A -
A +

“Söyleyen kim olursa olsun hakkı, doğru sözü kabul etmelidir. Her ne kadar hak acı ise de hatasını itirâf etmekten ar etmemelidir."

Muhammed Nişâbûrî hazretleri evliyânın büyüklerindendir. Ebû Osman Hayrî ve başka âlimlerle de görüşüp sohbet etti ve kendilerinden ilim öğrendi. 360 (m. 970)’de İran’da bulunan Nişâbûr’da vefât etti. Kıymetli sohbetlerinde buyurdu ki:
Nefsin arzu ve isteklerine muhalefet etmelidir. Zîrâ nefsin arzu ettiği şeylerin hepsi zararlıdır. Hiçbir faydası yoktur. Nitekim Kur’ân-ı kerîmde Yûsuf sûresi 53. âyet-i kerîmede meâlen; “Nefs, gerçekten kötülüğü şiddetle emreder. Birkaç çeşit nefs vardır: Nefs-i emmârenin özellikleri: Bahl, hırs, cehl, kibir. Nefs-i mühmelenin özellikleri: Kanâat, tevâzu, tövbedir. Nefs-i râdiyenin özellikleri: Kerâmet, ihlâs, riyâzettir. 'Kıyâmet günü iyi nefs de kötü nefs de pişman olacaktır. İyiler, daha fazla iyilik etmediklerine; kötüler, kötülüklerinin daha az olmadığına pişman olacaklar' buyurulmuştur.”
“İnsan; 1- Acaba ibâdet ve tâatimiz kabul olur mu, olmaz mı? 2- Acaba, Allahü teâlâ günâhımızı affeder mi, etmez mi? 3- Acaba Resûlullahı (sallallahü aleyhi ve sellem) görür müyüz, görmez miyiz? diye düşünmeli, başkalarının ayıpları ile meşgul olmamalıdır.”
“Söyleyen kim olursa olsun hakkı, doğru sözü kabul etmelidir. Her ne kadar hak acı ise de hatasını itirâf etmekten ar etmemeli, hemen doğruya yönelmelidir. Eğer Allahü teâlâ ile ilgili ise; kazası lâzım olan ibâdetleri kaza etmeli, kefâreti lâzım olanların kefâretini yerine getirmelidir. Meselâ oruç kefâretinde, kaza için bir gün kefâret için altmış gün oruç tutmalıdır. Eğer üzerinde kul hakkı varsa sahibi veya vârisi ile helâlleşmelidir. Eğer hiçbir şekilde hak sahibini bulup hakkını ödeyemezse ve hak sahibi mümin ise, ona hayır duâ etmeli, onun günahlarının affı için Allahü teâlâdan mağfiret dilemeli, onun için sadaka vermelidir. Sevaplarını hak sahibine bağışlamalı, âhirete borçlu gitmemeye çalışmalıdır.”
“Dünyadan yani haram, mekruh ve şüpheli şeylerden yüz çevirmelidir. Resûlullah; (Dünya melundur ve içinde olanlar da melundur. Yalnız Allahü teâlânın zikrine tâbi olan, ilim öğreten ve ilim tahsil eden hâriçtir) buyurdu.” “Yatağa abdestli gir, Eûzü Besmele çek, sağ yanın üzerine kıbleye karşı yat, sağ avucunu sağ yanağının altına koy, Ayet-el-kürsî, 3 İhlas, bir Fatiha ve birer defa iki kul e’uzüden sonra 3 defa (Estağfirullah el-azîm ellezî lâ ilâhe illâhu) oku, sonuncusuna (el-hayyel kayyûme ve etûbü ileyh) ekle.”