Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: “Beş vakit farz namazdan sonra yapılan dua kabul olur.” Fakat dua, uyanık kalp ile ve sessiz yapılmalıdır.
Abdurrahmân bin Muhammed Serahsî hazretleri Hanefî mezhebi fıkıh âlimlerindendir. 439 (m. 1047) senesinde İran’daki Serahs’ta vefât etti. Yazdığı fıkıh kitabında buyurdu ki:
Farzdan sonra, hemen son sünnete kalkmak, arada bir şey okumamak, Hanefî’de sünnettir. Peygamberimiz, farzı kılınca "Allahümme entesselâm ve minkesselâm tebârekte yâ zelcelâli velikrâm" diyecek kadar oturup, fazla oturmaz, hemen son sünneti kılardı. Âyet-el-kürsî ile tesbîhleri, farzla sünnet arasında okumazdı. Bunları, son sünnetten sonra okumak, farzdan sonra okuma sevâbını hâsıl eder. Hadîs-i şerîfte, “Her namazdan sonra, üç kere, Estagfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ huvel-hayyel-kayyûme ve etûbü ileyh okuyanın, bütün günâhları affolur” buyuruldu.
İstiğfardan sonra, Âyet-el-kürsî ve otuzüç kerre Sübhânallah, otuzüç kerre Elhamdülillah ve otuzüç kerre Allahü ekber ve bir kelime-i tehlîl yani Lâ ilâhe illallah vahdehû lâ şerîke leh... okumaları ve ellerini göğüs hizâsına kaldırarak, kendileri için ve bütün Müslümanlar için dua etmeleri de müstehabdır. Hadîs-i şerîfte, “Beş vakit farz namazdan sonra yapılan dua kabul olur” buyuruldu. Fakat dua, uyanık kalp ile ve sessiz yapılmalıdır. Duayı yalnız namazlardan sonra veya belli zamanlarda yapmak ve belli şeyleri ezberleyip, şiir okur gibi dua etmek mekruhtur. Namazdan sonra, dua bitince, elleri yüze sürmek sünnettir.
Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” namaz içinde ve tavafta, yemekten sonra ve yatarken de dua ederdi. Bu dualarında kollarını kaldırmaz ve ellerini yüzüne sürmezdi. Duanın ve her zikrin sessiz olması efdaldir. Duada, erkekler kolları göğüs hizasına kaldırır. Dirsekler fazla bükülmez. Duâdan sonra, sübhâne rabbike... âyet-i kerîmesini okuyup, elleri yüze sürerler. Hastalık veya soğuk gibi sebeple ellerini kaldıramayan kimse, şehadet parmağı ile işaret eder. Parmaklar kıbleye karşı çevrilir. Kollar, sağa sola doğru açılmaz, birbirine yakın, ileri doğru tutulur.
Duadan sonra, her birinde Besmele çekerek, onbir İhlâs ve iki Kul-e’ûzü okumaları ve 67 Estağfirullah demeleri müstehaptır. Onbir İhlâs okumayı emreden hadîs-i şerîf, sahihtir. Sabah namazı sonunda, on kere Lâ ilâhe illallah vahdehu lâ-şerîke-leh lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve alâ külli şey’in kadîr okuyana çok sevap verileceği, hadîs-i şerîfte bildirildi.