Animasyona artık yerli sinema hâkim

- Güncelleme:
Animasyona artık yerli sinema hâkim

Kültür - Sanat Haberleri

Yönetmen İsmail Fidan “Bütün dünya ‘ağaç yaşken eğilir’ sözünün farkında. Türkiye’de ise animasyon sinemada işler değişti. Yerli filmler, sinemaya çoktan hâkim oldu” diyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

Türkiye’nin popüler beyazperde ve TV animasyon serisi “Rafadan Tayfa”nın kâşifi olan yönetmen İsmail Fidan, yerli sinemada büyük bir başarıya imza attı. Serinin ikinci vizyon filmi “Rafadan Tayfa: Göbeklitepe” 2019’da yaklaşık 3,5 milyon kişi tarafından seyredilerek, Türkiye’de bütün zamanların en çok izlenen animasyonu oldu. Önümüzdeki günlerde ise “Rafadan Tayfa: Galaktik Tayfa” TRT ortak yapımı olarak vizyona girecek. Yeni hedeflerinin 5 milyon gişe olduğunu söyleyen yönetmen Fidan, artık Türkiye’nin animasyon sinemada sözünün olduğunu ifade ediyor… 

ÇOCUKLUĞUMDAN YOLA ÇIKTIM

> “Rafadan Tayfa”, TV’den sinemaya uzanan bir başarı hikâyesi… Başlangıçta bu karakterleri meydana getirirken ilk düşünceniz neydi?

Aslında hiç alakalı görünmeyen bir alandan yola çıktım. Kamu yönetimi ve siyaset bilimi sahasında 1980’lere dair bir master yazdım. Tezi hazırlarken ise 1980’lerin animasyon sinemada hiç işlenmediğini fark ettim. Derken basit fikirlerle kendi çocukluğumu anlattım. 

Animasyona artık yerli sinema hâkim
“Rafadan Tayfa: Galaktik Tayfa”, 6 Ocak’ta Türkiye’deki sinema salonlarında gösterime girecek.

> “Rafadan Tayfa” ile birlikte yerli animasyonlarda büyük bir gelişme yaşandı. Türk sinemasındaki bu başarıyı nasıl yorumluyorsunuz?

Türkiye, dünyada en çok yerli yapımları seyreden ülkelerden biri... Halkımız bizden olana kıymet veriyor. Fakat biz bunu yıllarca animasyon sinemada gerçekleştiremedik. Bizim “Dehliz Macerası” ise 2 milyonluk gişeyi aşarak bir kilometre taşı oldu. Sonraki film 3,5 milyon kişiye ulaştı. Demek ki güçlü bir içerik beyazperdeye taşındığında halkımız animasyon da seyrediyor. Evet, artık animasyon sinemada işler değişti. Yerli eserler, sinemaya çoktan hâkim oldu. Eskiden animasyonlara eğlence gözüyle bakılıyordu. Artık şimdi “Seyirciye ne katıyor?” diye düşünülüyor. 

MARİFET SAMİMİYETTE

> Peki, 3,5 milyon kişilik rekorunuzu neye bağlıyorsunuz? 

Marifet sihirde değil, samimiyette. Bizdeki hikâyeler yaşanmış şeyler ve karakterler de yaşayan karakterler… Bu bizi bize anlatma durumunu seyirci çok beğendi. İnsanlar filmde kendini gördü. 

HERKES KENDİ KÜLTÜRÜNÜ ANLATIYOR

> Peki, Türkiye’de en çok seyredilen yabancı animasyon yapımlara baktığınızda neler düşünüyorsunuz?

Bütün dünya “ağaç yaşken eğilir” sözünün farkında. Aslında her şey çocukla başlıyor. Bu noktada animasyon yerli yapımların önemi büyük… Mesela “Rafadan Tayfa”nın TV versiyonunun 19 bölümü üzerine bir araştırma yapılmıştı. Bu bölümlerde 300’den fazla bize ait kültürel unsurun yer aldığı ortaya kondu. Biz bunu, doğal şekilde yapıyoruz. Çünkü bizi bize anlatmaya çalışıyoruz. Bu, gayet normal… Diğerleri doğal olarak kendi kültürünü anlatmaya çalışıyor.

> Her şey kendi akışında mı gerçekleşiyor yani… 

Elbette art niyetli olarak proje üretenler var. Mesela artık animasyon filmlerde bağıra bağıra cinsiyetsizlik propagandası yapılıyor. Bütün bunları bir kenara bırakalım; geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de herkesin çok sevdiği, iyi zannedilen -ismini söylemeyeyim- bir çizgi film bile çok problemliydi. Söz konusu yabancı yapım, aile hakkında yanlış kültürel fikirleri Türkiye’ye taşımıştı. Bir uzman bana “En çok hastam o filmle alakalı geldi” dedi. 
■ Peki başka hikâyelerin işleneceği yeni animasyon film planlarınız var mı?
İnşallah en kötü projemiz “Rafadan Tayfa” olur. Tabii başka hayallerimiz de var. Milletlerarası boyutta olacaklar. Mesela bir tanesi dünyadaki iklim değişikliğine dair… 

SEYİRCİ HEDEFİM 5 MİLYON

İsmail Fidan yeni filmi “Rafadan Tayfa: Galaktik Tayfa” hakkında şunları söylüyor: Serinin en heyecanlı filmi diyebilirim. Her seyrettiğimde farklı yerinde eğlendim. “Galaktik Tayfa”da bu defa bir uzay macerasına çıkılıyor. Her şey bir hayalle başlıyor. Biz de filmimizde bir hayal kurduk; kurgusal olarak Türkiye’de üretilmiş hibrit motorlu bir roketi semaya gönderdik. 5 milyon seyirci hedefimiz var!  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...