Fenomen sineması! | Sinemada bu hafta

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Fenomen sineması! | Sinemada bu hafta

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / Türkiye Gazetesi

YouTuber ve sosyal medya fenomenlerinin beyazperde serüvenleri pek içi açıcı olmadı. Gişe hasılatları da giderek düştü. Bu hafta ise yine tanıdık bir “fenomen filmi” gösterime giriyor: “Meksika Açmazı”…

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Sinemanın beslenme sahaları arasında epeyce bir zamandır başta YouTube olmak üzere sosyal mecralar yer alıyor. Ama ne beslenme! Sosyal mecralar üzerinde mizah yapan ve kendilerine has bir hayran kitlesi bulunan fenomenler ya da namıdiğer YouTuber’lar, 2010’ların ortasından itibaren filmleriyle âdeta beyazperdeye akın etti. Bunda hazır seyirci kitlesi arayan yapımcıların payı büyüktü. Böylece “Enes Batur”, “Kafalar Karışık”, “Cumali Ceber” gibi filmler doğdu. 

Düşük kalitelerine rağmen -hayran kitlelerini arkalarına alarak- gişede milyonlara ulaşan hasılatlar elde edebilen “fenomen filmleri” veya “YouTuber filmleri”, sinemadaki üsluba da tesir etti. Zayıf oyunculuk ve senaryolarına rağmen videolarındaki mantığı romantik komedilerle beyazperdeye taşıdı bu filmler... 

Ancak bu durum kısa sürdü! Evet, dijital dünyadaki fenomenlerin beyazperdeye akışı devam etti ama YouTuber’ların filmleri, son yıllarda gişede düşüşe geçti. Mesela aralarında sadece 800 kişinin seyrettiği yapımlar oldu. Seyirci artık sadece meşhur yüzler için sinema salonlarına gitmemeye başladı! Buna rağmen üslubuyla değil, gişe başarısıyla sürüden ayrılan “İllegal Hayatlar” gibi filmler de çıktı. 
İşte böyle bir zamanda podcast yayınları yapıp YouTube üzerinde içerik üreten Mesut Süre, Anlatanadam ve Fazlı Polat, mizahlarını beyazperdeye taşıyor. Üçlünün “Meksika Açmazı” adlı filmi yerli korku sinemasının başarılı ismi Alper Mestçi’nin yönetmenliğinde karşımıza geliyor. Eserin oyuncu kadrosunda üç ismin yanı sıra İsmail Aksoy ve Ecem Çalhan da yer alıyor. 

Hikâye üç fenomenin bir reklam filmi işi için Kapadokya’ya gitmesiyle gelişiyor. Mesut’un burada uzun zamandır ilgi duyduğu kadına açılma teşebbüsleri ve beklenmeyen “oyunlarla” iş karmaşıklaşıyor… 

YOUTUBE PROGRAMI GİBİ 

Sadece fenomenlerin hayranlarına yönelik çekilmiş gibi duran “Meksika Açmazı”nda, karakterlere dair bir girizgâha bile gerek görülmeden hadiseler ilerliyor. Hikâyenin zayıf kaldığı eserde aşırı geveze bir senaryo ile çoğu zaman bir YouTube programı seyrediyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz. İnce zekâ mahsulü espriler olsa da yapım, birçok sinematik unsurdan mahrum kalıyor ve fenomen filmlerinin vasat altı örneklerinden biri oluyor. 

“AÇLIK OYUNLARI” SERİSİNE BEŞİNCİ HALKA

Amerikalı yazar Suzanne Collins, meşhur “Açlık Oyunları” kitabını, Irak Savaşı’nı körükleyen ABD siyaseti ve bunun medyadaki yansımalarını görerek kaleme almıştı. Bu çok okunan eser, Panem ülkesinde yoksul semtlerden “haraç” olarak alınan gençlerin, seyircisi bol bir oyunda hayatlarını ortaya koyarak rekabet etmelerini odağına alıyordu. Ve eseri ilk defa 2012’de Gary Ross tarafından sinemaya taşındı. “Açlık Oyunları”nın beşinci filmi ise yine Orta Doğu’da “kanlı gösteriye” başlanmışken seyirciyle buluşuyor...

Fenomen sineması! | Sinemada bu hafta

KÖKEN HİKÂYESİ

Eserin geniş hikâye evreni, yeni filmlere pek müsait. Ancak yönetmenliğini Francis Lawrence’ın yaptığı “Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Şarkısı” adlı filmde bu defa bir köken hikâyesi işleniyor. Maziye gidilerek zor günler geçiren Snow ailesi için son umut olan genç Coriolanus’a odaklanılıyor. Coriolanus, Lucy Gray Baird’e akıl hocalığı yapmakla görevlendiriliyor ve uğruna çalıştığı her şey tehlikedeyken durumu kendi lehine çevirmeye çalışıyor…  Eserin oyuncu kadrosunda Tom Blyth, Rachel Zegler, Peter Dinklage, Jason Schwartzman, Hunter Schafer, Josh Andrés Rivera ve Viola Davis gibi isimler rol alıyor. 

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

> “Cin Gelini”
> “Alya”
> “Birkaç Mısraymış Meğer”

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...