Film festivalleri siyasi mitinge döndü

- Güncelleme:
Film festivalleri siyasi mitinge döndü

Kültür - Sanat Haberleri

Altın Portakal’ın ardından Boğaziçi Film Festivali de parti mitingine döndü. En İyi Yönetmen seçilen Özcan Alper, ödülünü TTB Başkanı Fincancı’ya ithaf etti. Yönetmen ve yapımcılar “Festivaller, militanlık alanına dönüştü” dedi.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

Türkiye’de yıllardır ideolojik çekişmelere sahne olan film festivalleri, son aylarda daha hareketli… Hem seçilen filmler daha politik hem de ödül törenleri artık siyasi miting havasında gerçekleşiyor. 8 Ekim’de sona eren Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödül alan yönetmenler âdeta muhalif parti mitingideymişçesine açıklamalar yapmışlardı. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Boğaziçi Film Festivali’nin kapanış töreni de tartışmalı oldu. Kendisine “En İyi Yönetmen Ödülü” takdim edilen Özcan Alper, kazandığı mükâfatı tutuklanan Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya ithaf etti, oyuncu Burak Haktanır ise “O kadın TSK’ya iftira attı, günlerdir PKK sayfaları kadına destek veriyor” diyerek tepki gösterdi. Boğaziçi Film Festivali’nin sosyal medya hesabından da “Politik sloganları kınıyoruz” açıklaması yapıldı. Ancak Kadıköy Sineması karşı hamle olarak artık festivale ev sahipliği yapmayacağını ilan etti.

Film festivalleri siyasi mitinge döndü
Emin Alper Altın Portakal’da siyasi bir konuşma yapmıştı.

MEVKİ İÇİN SLOGAN ATIYORLAR 

Durumu gazetemize değerlendiren yapımcı ve yönetmen Nazif Tunç “Biz festivallerin sadece sinemayla konuşulduğu dönemleri gördük. Fakat artık festivallerde ödül alan birçok filmin yönetmenini ve oyuncusunu bile tanımıyoruz” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: Filmlerinde seyirciyle köprü kuramayan sinemacılar, siyaset yapıp militanca slogan atarak bir mevki elde etme sevdasına tutuldular. Bunlar hiza vermeye çalışan söylemler. Sinema sanatının vitrini olan festivaller, siyaset ve militanlıktan büyük yara alıyor. 

FESTİVAL TEKELİ

Yönetmen İsmail Güneş ise “Türkiye’de festival alanları her zaman belirli bir mahallenin tekelinde oldu. Çünkü ülkenin yüzde yetmişini temsil eden dünya görüşünün bu alana bakışında bir sıkıntı var. Bu yüzden sinemada bir şeylerin değişmesi çok zor. Maalesef Burak Haktanır bundan sonra işsiz kalır diye üzülüyorum” görüşünü dile getiriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...