Geleneğin izindeki sergiler... Ramazan hilali sanatı aydınlattı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Geleneğin izindeki sergiler... Ramazan hilali sanatı aydınlattı

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan ruhu, klasik sanatların merkezinde olduğu sergilere yansıdı. Küratör Leyla Kara “Ramazan ayına en çok yakışan sanat, hat” diyor. İşte o sergiler…

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Ramazan ayına “merhaba” derken sanat dünyasında da maneviyatın ve geleneğin hâkim olduğu sergiler kapılarını bir bir açıyor… Ramazanda sanatın şahı her zaman olduğu gibi yine başta hat olmak üzere klasik sanatlar. Maziden ve bugünden sanatçıların eserleriyle meydana getirilen o sergileri gezip sanatçı ve küratörleriyle konuştuk… 

HAT SANATININ MERKEZİ HÂLÂ İSTANBUL

İstanbul’un en yeni sanat mekânlarından biri olan Galeri Eyüpsultan, “Geçmişin İzinde Hat” sergisi ile hem Osmanlı İmparatorluğu’ndan hat üstatlarının eşsiz eserlerine hem de günümüzden sanatçıların çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Sergide enteresan eserler göze çarpıyor.

Mesela hat sanatının gözden düşürüldüğü ve sanatçıların kâğıt bulmakta zorlandıkları 1940’lı yıllardan Resmî Gazete üzerine yazılmış Beşiktaşlı Nuri Efendi’ye ait bir yazı onlar arasında yer alıyor.

Gazetemize konuşan serginin küratörü olan Leyla Kara “Ramazan ayına en çok yakışan sanat, hat. Hattın en iyi yazıldığı yer ise bu şehir. İstanbul, hâlâ hattın merkezi olma konumunu devam ettiriyor. Biz de bundan hareketle geçmişten günümüze bir seçki kurmaya çalıştık. Sergideki en eski hat eseri, 499 yıl öncesine tarihlenen Şeyh Hamdullah’ın yazısı. Bunların yanında günümüzün önemli hat sanatçılarının eserlerine de burada yer veriyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Sergide Makili yazı tarzıyla yaptığı eserleri bulunan sanatçı İbrahim Kuş ise “Geometrik bir yazı türü olan Makili modern zannediliyor ama aslında kökenleri Gazneliler devrine kadar gidiyor. Ben de Makili geleneğini devam ettiriyorum. Bu yazı türü, son zamanlarda da popüler oldu” diyor. “Geçmişin İzinde Hat” ramazan ayı boyunca Eyüpsultan’da açık kalacak. 

Geleneğin izindeki sergiler... Ramazan hilali sanatı aydınlattı - 1. Resim

ÖDÜLLÜ ESERLERLE GÜZEL AHLAK

Altıncısı yapılan prestijli Uluslararası Albaraka Türk Hat Yarışması’nın mükâfatlı eserleri ise Taksim Camii Sergi Salonunda sanatseverlerle buluşuyor. Eserlerde bu sene “Toplum ve Güzel Ahlak” teması öne çıkıyor.

Sergide farklı kategorilerde dereceye giren bütün dünyadan sanatçıların çalışmalarına yer veriliyor.

Jüride yer alan usta sanatçılardan Savaş Çevik, dereceye giren hatları seçmekte çok zorlandıklarını söylüyor. Sülüs dalında birinci olan İran kökenli sanatçı Meryem Norouzi ise “Eserimde güzel ahlak konusuyla irtibatlı olarak komşu münasebetine dair bir hadis-i şerife yer verdim. Güzel ahlak herkes için önemli ama hat sanatçıları için sanki daha mühim. Batı sanatında belki yeterince önemsenmiyor ama bizde ahlak sanatın büyük bir parçası. Bu topraklarda kimse kibirli sanatçıyı sevmez” diye konuşuyor.

Sanat çalışmalarına uzun yıllardır Türkiye’de devam ettiğini vurgulayan Norouzi “Burası özellikle hat sanatında sülüs yazının merkezi. Sülüs yazmak isteyen kişinin illa ki Türkiye’ye gelmesi lazım” diyor. Ödüllü eserlerin sergisi, 7 Nisan’a kadar ziyaret edilebiliyor.

Geleneğin izindeki sergiler... Ramazan hilali sanatı aydınlattı - 2. Resim

KARAGÖZ BU DEFA SAHNEDE DEĞİL SERGİDE

Ramazanla hemhâl olan gölge oyunu Karagöz de bu defa başka şekilde “sahneye” çıkıyor.

Karagöz ustası Hayali Küçük Ali’nin 50. vefat yılı hatırasına Fatih’teki Nusret Çolpan Sanat Galerisinde düzenlenen “Yar Bana Bir Eğlence Karagöz Oyunu” adlı sergide Karagöz’e dair zengin bir koleksiyon görülebiliyor.

Tasvirlerin yanında Karagöz’e dair sanat eserleri, kitaplar ve nesnelerle geniş bir kültüre vurgu yapılıyor.

Serginin küratörü Erkan Doğanay “Karagöz ramazanla bütünleşmiş bir gölge oyunumuz. Fatih’teki Direklerarası da Karagözü asıl mekânı. Biz de burada tarihî bağa vurgu yapmak istedik. Hayali Küçük Ali, Tacettin Diker, Metin Özlen ve Orhan Kurt gibi Karagöz ustalarının tasvirlerine yer veriyoruz” diye konuşuyor. 100’den fazla nesne ve eserin yer aldığı sergi, 28 Nisan’a kadar Fatih’teki galeride ziyaret edilebiliyor.

VE DİĞERLERİ

Art İstanbul Feshane’deki “Ne Senden Rükû Ne Benden Kıyam…” adı verilen sergi ise son dönemin enteresan hat ve kaligrafi sanatçılarından biri olan Emin Barın’ın geleneksel kökenli ama moderne dönük yüzünü ortaya koyuyor.

Üsküdar’da düzenlenen “4. Minyatür Yarışması”nda dereceye girenler ise Nevmekan Bağlarbaşı Galeri’de açılan sergide meraklılarını bekliyor.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...