Mukaddes Emanetler Dairesi titizlikle temizlendi! Topkapı Sarayı Ramazan'da yeni sergi düzeniyle ziyaretçilere açık

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

Kültür - Sanat Haberleri  / Anadolu Ajansı

Ramazan ayının yaklaşmasıyla Topkapı Sarayı'ndaki Mukaddes Emanetler Dairesi'nde de detaylı temizlik ve bakım çalışmaları yapıldı. Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız basın açıklaması yaparak yapılan çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Yıldız, "İslam dünyası için Hırka-i Saadet başta olmak üzere hem maddi hem manevi değeri çok kıymetli olan eserler var" diyerek yeni sergi düzeni hakkında konuştu.

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, Mukaddes Emanetler Dairesi başta olmak üzere Topkapı Sarayı'nda yapılan düzenlemeler hakkında basın açıklaması yaptı.

Yıldız, eserlerin yaklaşık 500 yıldır dairede muhafaza edildiğinin altını çizdi.

Mukaddes Emanetler Dairesi titizlikle temizlendi! Topkapı Sarayı Ramazan'da yeni sergi düzeniyle ziyaretçilere açık - 1. Resim

"Kimi zaman özenle muhafaza edilmiş, kimi zaman sadece saray ahalisi görebilmiş, özellikle Topkapı Sarayı'nın müze olmasının ardından yerli ve yabancı ziyaretçiyle buluşabilmiş olan eserler. Bu eserlerin hem bulunduğu alan hem de muhtevası çok önemli." dedi.

Mukaddes Emanetler Dairesi titizlikle temizlendi! Topkapı Sarayı Ramazan'da yeni sergi düzeniyle ziyaretçilere açık - 1. Resim

"YENİ SERGİ DÜZENİ ZİYARETÇİLERİN İLGİSİNE MAZHAR OLDU"

Birkaç yıldır kapalı olan Mukaddes Emanetler Dairesi'nin geçen yıl ziyarete açıldığını aktaran Yıldız, şunları kaydetti:

"Aradan geçen yaklaşık bir yılda, buradaki koleksiyonun yeni sergilenme düzeninin ciddi anlamda ziyaretçilerin ilgisine mazhar olduğunu söyleyebiliriz.

Mukaddes Emanetler Dairesi titizlikle temizlendi! Topkapı Sarayı Ramazan'da yeni sergi düzeniyle ziyaretçilere açık - 2. Resim

Mukaddes Emanetler deyince, en önemlisi tabii ki Peygamberimize ithaf edilen Hırka-i Saadet burada bulunuyor. Yine Peygamberimizin sancağı Hazreti Osman'a ithaf edilen Kur'an, ardından Peygamberimizin şahsi silahları, sakalı şerifleri, mübarek dişi gibi pek çok emanet burada bulunuyor.

Bu koleksiyon esasen hepinizin de bildiği gibi Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı, Hicaz'ı fethinin ardından buraya ulaşıyor."

Mukaddes Emanetler Dairesi titizlikle temizlendi! Topkapı Sarayı Ramazan'da yeni sergi düzeniyle ziyaretçilere açık - 4. Resim

Yasin Yıldız, dairedeki eserlerin sergilenmesinde özel bir vitrin sisteminin yapıldığına dikkati çekti.

"Buradaki eserlerin içinde birkaç bin yıllık olanlar var. Materyal olarak birbirinden çok farklı olanlar var ve tabii ki İslam dünyası için Hırka-i Saadet başta olmak üzere hem maddi hem manevi değeri çok kıymetli olan eserler var.

Bunların sergilenebilmesine yönelik son derece özel bir sergileme düzeni yapıldı ve bu vitrinleme sistemimiz bizim yaklaşık iki yılımızı aldı. Ama şunu çok rahat söyleyebiliriz.

Mukaddes Emanetler Dairesi titizlikle temizlendi! Topkapı Sarayı Ramazan'da yeni sergi düzeniyle ziyaretçilere açık - 5. Resim

Her türlü iklim şartına, her türlü doğal afete karşı burada yapılmış sergi düzeni ciddi bir müzecilik başarısını içinde barındırıyor." dedi.

Geçen yıldan bu yana Mukaddes Emanetler Dairesi'nde sergilenen eser sayısının 60'dan 300'e yükseltildiğini sözlerine ekleyen Dr. Yıldız, "Bu yeni sergileme düzeniyle koleksiyonumuzda bulunan eserleri ziyaretçimizle buluşturmuş olduk.

Mukaddes Emanetler Dairesi titizlikle temizlendi! Topkapı Sarayı Ramazan'da yeni sergi düzeniyle ziyaretçilere açık - 6. Resim

Mukaddes Emanetlerin her bölümüyle ayrı ayrı ilgilenen mütehassis ziyaretçilerimiz var. Onlara yönelik bir düzenleme de yapmış olduk." diye konuştu.

Peygamberlere, halifelere ve sahabelere ait eşyaların yer aldığı "Mukaddes Emanetler Dairesi"nde Hazreti Muhammed'in Hırkası (Hırka-i Saadet), sakalı, ayak izleri, Uhud Savaşı'nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, mektupları ve kılıcı bulunuyor.

Mukaddes Emanetler Dairesi titizlikle temizlendi! Topkapı Sarayı Ramazan'da yeni sergi düzeniyle ziyaretçilere açık - 7. Resim

Müzede ayrıca Hazreti İbrahim'in tenceresi, Hazreti Musa'nın asası, Hazreti Davud'un kılıcı, Hazreti Yusuf'un cübbesi, halifelere ve sahabeye ait kılıçlar, Hazreti Fatma'ya ait gömlek, Kabe anahtarları, Hacerü'l Esved mahfazası gibi "Asr-ı Saadet"i yansıtan mukaddes emanetler sergileniyor.

 

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...