Tarihî mirasın yaraları sarılıyor! Deprem bölgesinde restorasyonlar devam ediyor...

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tarihî mirasın yaraları sarılıyor! Deprem bölgesinde restorasyonlar devam ediyor...

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Geçtiğimiz yıl 11 ilde yıkıma neden olan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde yüzlerce tarihi yapı da zarar gördü. Depremin hemen ardından restorasyon süreci başlarken şu ana kadar Gaziantep'te 99 yapıda işlemler tamamlandı.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ- Türkiye’nin sarsıldığı 6 Şubat depremlerinin birinci yıl dönümü yaklaşırken deprem bölgesindeki şehirlerde “kültürel yaralar” da sarılmaya devam ediyor.

45 TARİHİ HAN VE KİLİSEDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Büyük depremlerde Hatay’daki Vakıflar Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki 105 tescilli eserden 71’i ya ağır ya orta hasar aldı ya da yıkıldı. Bunlardan 45’inde hâlihazırda restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Osmanlı İmparatorluğu devrinde Antakya’ya gelen tacirlerin dinlenme merkezi olan Kurşunlu Han’da da restorasyon sürüyor.

Depremden hasar gören Mar Yuhanna, Rum ve Süryani Katolik kiliselerinde de ekiplerin çalışmaları aralıksız devam ediyor. 

99 YAPININ RESTORASYONU TAMAMLANDI

Gaziantep’te ise depremden etkilenen tarihî mirasın yüzde 99’u restorasyonun ardından ziyarete açıldı. Gaziantep Kalesi ve 20’ye yakın camide ise restorasyon sürüyor.

Şanlıurfa’da da aralarında tarihî eserlerin de olduğu hasar gören 180 camiden 54’ü, tadilatın ardından ibadete açıldı. 102 camide ise bakım ve onarım işlemleri devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan 24 tarihî caminin ise bakım, onarım ve ihalesi yapıldı. 

6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta ağır hasar alan kentin sembol yapılardan 5 asırlık Ulucami restore ediliyor.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...