Zeytinburnu Mozaik Müzesi kapılarını açtı: Tarihî mozaikler müzesine kavuştu

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Zeytinburnu Mozaik Müzesi kapılarını açtı: Tarihî mozaikler müzesine kavuştu

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / HABER MERKEZİ

Zeytinburnu’ndaki eski belediye binasında 8 sene önce tesadüfen keşfedilen mozaiklerin bulunduğu saha, müzeye dönüştürüldü. Zeytinburnu Mozaik Müzesinde yaklaşık 1.500 senelik mozaikler ve kazılardan bulunan nesneler ile tarihî bir lahit ziyaretçileriyle buluştu.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - İstanbul’un Surdışı’ndaki en büyük mozaikleri, artık bir müze çatısı altında… 2015 yılında eski Zeytinburnu Belediye Başkanlık binasında başlayan restorasyon çalışmaları sırasında tesadüfen keşfedilen ve devamı 2019’da bina dışında bulunan Geç Roma-Erken Bizans devrine ait mozaik yapısı ve etrafındaki alan, Zeytinburnu Mozaik Müzesi’ne dönüştürüldü. Müze, dün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un da katıldığı törenle ziyarete açıldı.

Zeytinburnu Mozaik Müzesi kapılarını açtı: Tarihî mozaikler müzesine kavuştu
Kurtulmuş, Fahreddin Paşa’nın hatıralarını inceledi.

TARİHİN YENİ ŞAHİTLERİ

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy “Bina içinde ve dışında yaptığımız çalışmalar, Geç Roma- Erken Bizans devrine tarihlenen mozaiğinin bütününü ortaya çıkardığı gibi; bir lahit, mezar odası ve bazı iskeletlere de ulaşmamızı sağladı. Surdışı’nda keşfedilen bu en büyük mozaiğin İstanbul tarihinin yeni tanıkları olarak Zeytinburnu Mozaik Müzesi adı altında sergilemeye karar verdik ve yoğun bir tempo ile çalışmalarımızı tamamladık. İstanbul’a bir müze daha kazandırdığımız için heyecanlıyız. Müzemizin İstanbul’un kültür turizmi için yeni bir soluk olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Törende konuşan Numan Kurtulmuş ise tarihî mozaiklerin ve çok önemli bir lahdin ortaya çıkarılmasının İstanbul için büyük bir şans olduğunu söyledi. İsrail-Hamas çatışması üzerinden gündeme dair açıklamalar da yapan Kurtulmuş “Orta Doğu’da zorla, zorlamayla bir şekilde sonuç alınamayacağını biliyoruz. Başkenti Kudüs olan tam manasıyla bağımsız egemen bir Filistin Devleti kurulmalıdır” dedi.

LAHİTTEN ÇIKAN KEMİKLER HÂLÂ İNCELENİYOR

Mimari projesi Celalettin Çelik’e ait müzede yapılan bütün çalışmalar neticesinde kazılarda ortaya çıkan yaklaşık 1.500 senelik 190 metrekarelik mozaik sergileniyor. Tarihî bir lahit de müzede yer alıyor. Bazı tarihçilerce Bizans imparatoru ve eşine ait olduğu iddia edilen lahitten çıkan kemiklerin DNA testleri ise Orta Doğu Teknik Üniversitesinde incelenmeye devam ediyor. Mahiyetlerinin önümüzdeki aylarda belli olması beklenen iskeletler, inceleme safhası tamamlandığında müze alanında teşhir edilecek.

Öte yandan ziyaretçiler; müzede kazı esnasında bulunan nesneleri de görme imkânı buluyor. Sergilenen buluntular arasında mozaik döşemeyi oluşturan tesseralar, mozaik parçaları, mozaikli yapıya ait bir kısım tuğla malzeme ve keramikler de var.

Zeytinburnu Mozaik Müzesi kapılarını açtı: Tarihî mozaikler müzesine kavuştu

FAHREDDİN PAŞA'NIN DEFTERİ İLK DEFA GÖRÜLÜYOR

Zeytinburnu Mozaik Müzesine paralel olarak yanındaki Kazlıçeşme Sanat’ta “Fahreddin Paşa, Medine Müdafii” adı verilen serginin açılışı da yapıldı. Sergide İttihatçı kimliğinden ötürü tarihî tartışmalara mevzu olan Fahreddin Türkkan’ın sıra dışı hayatına dair belge ve nesneler yer alıyor. Türkkan’a ait bir defter de ilk defa görücüye çıkıyor.

Zeytinburnu Mozaik Müzesi kapılarını açtı: Tarihî mozaikler müzesine kavuştu
Fahreddin Paşa’nın cumhuriyet  günlerinden bir karesi...

Fahreddin Paşa’nın düzenli bir hatırat yazmadığını kaydeden serginin küratörü Ömer Şerifoğlu “Bu sergiyi hazırlarken ailesinden bugüne kadar varlığını bilmediğimiz bir defter çıktı. Defterin üzerinde 1 yazıyor. Yani Paşa’nın 1 numaralı defteri… Tam olarak bir günlük değil ama doğumundan, isminin Ömer Fahreddin oluşu, ailesi, çocukları, hayat serüvenindeki köşe oluşturmuş işler bulunuyor” ifadelerini kullandı. Sergi çerçevesinde bir kitap ve katalog da okura sunuluyor. 

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...