Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Yeni alfabeyle ilgili destek çağrısı! Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu bildiri yayınladı

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Türk dillerinin kendine has dil özelliklerinin dikkatle ele alındığını ve farklı fonetik yapıların tek bir alfabe çerçevesinde temsil edilmesine özen gösterildiğini vurgulayarak alfabeye destek çağrısında bulundu.

Kaydet
a- | +A

9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Devletleri Teşkilatına bağlı alfabe komisyonu, 3. toplantısında ortak bir alfabe belirlediklerini ilan etmişti.

Üzerinde mutabakat sağlanan ve 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi'ni ilan eden komisyon bildiri yayınlayarak destek çağrısı yaptı.

2040 VİZYONU İÇİN ADIM

Yayınlanan bildiride, komisyonun Nahçıvan Anlaşması ve Türk Dünyası 2040 Vizyonu için bu kararı aldığı belirtildi.

Türk halkları arasında iletişimi kolaylaştırma, alfabe ve terminolojide birlik sağlamayı amaçlayan hedefler istikametinde oluşturulan Ortak Türk Alfabesi için özenle çalışılacağı vurgulandı.

Yeni alfabeyle ilgili destek çağrısı! Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu bildiri yayınladı - 1. Resim
Başlık ResmiYeni alfabeyle ilgili destek çağrısı! Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu bildiri yayınladı - 1. Resim

1991'DE TAVSİYE EDİLMİŞTİ

Komisyonun ortak alfabe girişimiyle ilgili çeşitli hususlar üzerinde kapsamlı tartışmalar yürüttüğü belirtilen bildiride, 1991'de bilim insanları tarafından önerilen, Türk dillerinin fonetik çeşitliliğini barındıran, öğrenme ve kullanım kolaylığı sağlayan 34 harfli Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesinin gözden geçirildiği hatırlatıldı.

Çağdaş dilbilim araştırmalarına dayalı yaklaşımla hem 34 harfli Ortak Türk Alfabesi projesinin güçlü yönlerine hem de iyileştirilmesi gereken alanlara odaklanıldığı aktarılan bildiride, "Türk dillerinin kendine özgü dilsel özelliklerini dikkatle ele aldık ve kapsayıcılığın önemini vurgulayarak farklı fonetik özelliklerin tek bir alfabe çerçevesinde temsil edilmesine özen gösterdik. Her farklı fonemin tek bir harfe karşılık gelmesi gerektiği ilkesinden hareketle, anlaşılırlığı en üst düzeye çıkaran ve tüm konuşmacılar için daha kolay öğrenmeyi ve kullanmayı sağlayan bir alfabe oluşturmayı amaçladık." ifadeleri yer aldı.

DESTEK ÇAĞRISI

Bildiride, komisyonun, temel Latin alfabesinde bulunmayan sesleri doğru bir şekilde temsil etmek için özel karakterlerin dahil edilmesinin gerekliliğini kabul ederek bu işaretlere yönelik standart bir yaklaşım üzerinde mutabakata vardığı kaydedildi.

Bildirinin temel amacının komisyon tarafından varılan anlaşmayı resmileştirmek ve Latin temelli Ortak Türk Alfabesi'nin kabulünü teyit etmek olduğu ifade edildi.

İlgili tüm paydaşlara, kabul edilen Ortak Türk Alfabesi'ni destekleme çağrısı yapılan bildiride, ortak alfabenin Türk Devletleri Teşkilatı'nın her üye ülkesi ve gözlemcisinin ilgili kurumlarına dağıtılacağı belirtildi.

BAKMADAN GEÇME
Ortak alfabede beş harf daha... Türk dünyası dil birliği sağlayacak
HABER

Ortak alfabede beş harf daha... Türk dünyası dil birliği sağlayacak

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Kültür - Sanat
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.