Yıkılan eserler orijinal hâliyle ayağa kalkacak

- Güncelleme:
Yıkılan eserler orijinal hâliyle ayağa kalkacak

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Depremde yıkılan tarihî eserlerdeki taşların çalındığına dair iddiaları yalanlayan Yahya Coşkun: “Tescilli binalarımıza izinsiz müdahale edilmesine mâni oluyoruz. Yıkılan bütün eserlerimiz kendi taşlarıyla, yeniden inşa edilecek.”

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli on şehirde yaşanan büyük deprem felaketlerinin yaraları, dayanışma ruhu ile sarılıyor. Bölgede zarar gören tarihî ve kültürel yapılar için de başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere devlet kurumları çalışmalara başladı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun da hâlihazırda yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında gazetemize bilgi verdi. 

DÜNYA MİRASLARINDA HASAR YOK 

“Afet Acil Eylem Planı” çerçevesinde depremin ilk gününden itibaren çalışmalara başladıklarını kaydeden Coşkun, müze ve kültürel miraslardaki durumu şu sözlerle özetledi: Müzelerimizin içerisinde ciddi bir hasar olmadığını gördük. Sadece Hatay Şehir Müzesi ve Elbistan Müzesi’nde hasarlar olduğu ortaya çıktı. Elbistan Müzesi’nin yanında Kahramanmaraş Müzesi, Hatay Şehir Müzesi ve Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi’nin eserlerini güvenli yerlere naklettik. Göbeklitepe ve Nemrut Dağı’nın da aralarında olduğu UNESCO Dünya Miraslarında ise telafisi mümkün olmayan bir kayıp yok. Hatta neredeyse Arslantepe haricinde hiçbir hasar görünmüyor. Bunun için büyük mutluluk duyuyoruz. 

Yıkılan eserler orijinal hâliyle ayağa kalkacak
Arslantepe

KÜLTÜR ORDUSU SAHADA

Zarar gören veya yıkılan tarihî eserlerdeki çalışmalar hakkında bilgi veren Coşkun, “Öncelikle mülkiyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olan kültürel miraslar, sonra da özel mülkiyette olanlar için çalışmalar yaptık. İlk hasar tespit çalışmamızı tamamladık ve şimdi detayları üzerinde yüzlerce kişiyle çaba sarf ediyoruz. Kazı başkanlarımız ve ekipleri de sahadalar. Yani bir kültür ordusu sahada” diye konuştu.  

YIKILAN ESERLER KORUNUYOR

Yıkılan bazı eserlerde çalınma olduğu iddialarının hakikati yansıtmadığını ifade eden Yahya Coşkun “Deprem bölgesindeki tescilli binalarımıza izinsiz müdahale edilmesine mâni oluyoruz. Tek bir parçanın bile yerinden oynamaması lazım. Hepsi fotoğraflanıp, notlar alınıyor. Çünkü yıkılan bütün eserlerimiz kendi taşları kullanılarak, orijinal hâllerine uygun olarak yeniden inşa edilecek. Bilim heyetlerinin yönlendirmesiyle en hızlı şekilde restorasyon ve ihya çalışmalarına başlayacağız. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, müjdesini verdi; özel mülkiyete ait olan kültürel varlıkları için de maddi ve teknik noktada bir yardım söz konusu olacak” ifadelerini kullandı. 

Yıkılan eserler orijinal hâliyle ayağa kalkacak
Malatya Yeni Camii

DEPREM İÇİN DEPO MÜZELER

Yahya Coşkun, İstanbul’da yaşanması muhtemel deprem için de hazırlıklar yaptıklarını söyledi. Coşkun yapılan çalışmaları ve planları şu sözlerle anlattı: Deprem ve diğer afetlere hazırlıklıyız. Mesela İstanbul Arkeoloji Müzelerini yeniledik. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda ve Maltepe’de yapmayı planladığımız depo müzeler de benzeri afetler esnasında eserlerin muhafazası için kullanılacak. Türkiye’nin muhtelif yerlerinde de benzeri planlar hazırlıyoruz. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...