Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı, maraton başladı

- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı, maraton başladı

Politika Haberleri

Asrın seçimi için tarihi ilan eden Erdoğan “Seçim süreci kısır çekişmelerin mecrası değil, yıkımın izlerini silecek hayırlı bir yarış olmalı” dedi.

HABER MERKEZİ ANKARA - Türkiye 14 Mayıs’ta sandığa gidiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün anayasanın 116’ncı maddesinin verdiği yetkiyle 18 Haziran’da yapılması gereken cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzaladı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kameraların önünde kararnameyi imzaladıktan sonra, seçim tarihinin 14 Mayıs’a çekilmesinin sebeplerini açıklayan Erdoğan, şunları söyledi: Her şeyden evvel 18 Haziran, milyonlarca gencimizin geleceğini ilgilendiren üniversite sınav takvimiyle çakışan bir tarihti. Yine bu tarih, yurt içinden ve yurt dışından yüzbinlerce vatandaşımızın hac farizasını ifa etmek üzere mübarek topraklara gittiği bir döneme denk geliyordu. İlk ve orta dereceli okulların seçim tarihinden hemen önce tatile girmesi sebebiyle her yıl olduğu gibi bu sene de milyonlarca vatandaşımız, memleketine veya tatil beldelerine gitmek üzere yola çıkacaktı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı, maraton başladı

Seçim sürecinin uzamasının beraberinde getireceği siyasi gerilimler ve belirsizlikler ister istemez, deprem yaralarının sarılmasına ve ülkenin kayıplarının telafisine yönelik çalışmaların aksamasına yol açma riski taşıyordu. Sadece son bir haftanın siyasi gündemi dahi tek başına bu tehdidin ne kadar büyük ve endişe verici olduğunu göstermeye yeterlidir. Ülkenin bir bölümü yaşadığı can kayıplarının ve yıkımın altında adeta feryat ederken, öteki taraftaki bir kesimin kendi siyasi hesapları uğruna sergilediği aymazlığın faturasını milletimizin sırtına yükleyemeyiz. Seçim sürecinde bizim gündemimiz yine depremzede vatandaşlarımızın yaralarının sarılması ile bu felaketin ülkemize verdiği ekonomik ve sosyal zararların telafisi çalışmalarından oluşacaktır.

Türkiye, 6 Şubat depremlerinin yol açtığı yıkıntıları tamamen kaldırmadan, ekonomik, sosyal ve psikolojik kayıplarını tümüyle telafi etmeden geleceğine güvenle bakamaz. Attığımız her adımda, söylediğimiz her sözde, açıkladığımız her programda bu hakikate bağlı kalmalıyız. Geçmiş seçimlerde sıkça yaşadığımız gibi 14 Mayıs süreci, kısır siyasi çekişmelerin, yalan ve iftira üzerine kurulu kampanyaların mecrası hâline dönüştürülürse, bunu başaramayız. Böyle bir durumda, önce depremzede vatandaşlarımız, onlarla birlikte 85 milyon insanımız önünde vebale gireriz. İşte bunun için 14 Mayıs’ı, 6 Şubat yıkımının izlerini silecek hayırlı bir yarışa dönüştürmek istiyoruz. Herkesten bu samimi çağrımıza destek bekliyoruz.

İKİNCİ TUR 28 MAYIS'TA

Seçim kararının Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından YSK toplanarak seçimlerin ilk turunun 14 Mayıs’ta, ikinci turunun da 28 Mayıs’ta yapılmasına karar verdi. YSK, ayrıca milletvekilli aday adayı olmak isteyen kamu görevlileriyle ilgili de karar aldı. Buna göre; milletvekili aday adayı olmak isteyen kamu görevlilerinin 16 Mart günü saat 17.00’ye kadar görevlerinden istifa etmeleri gerekiyor.

ADAYLIK ÜCRETİ DEPREMZEDEYE 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, adaylık başvurusunda bulunacakların, belirlenecek asgari tutarı AFAD’a bağış olarak yatıracaklarını belirterek “Yapacakları cömert bağışlarla deprem yaralarının sarılmasına katkıda bulunacak tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bunun diğer partilere de örnek olacağına inanıyorum” dedi. Başvuru ücretinin 15 bin lira civarında olacağı, başvuru sayısının da 10 bini geçeceği tahmin ediliyor. AK Parti’nin milletvekilliği adaylık sürecinden AFAD’a 150 milyon lira aktarılacağı düşünülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...