Japon uzman 'dediğim oldu' diyerek Marmara'da 250 yıldır kırılmayan faya dikkat çekti

Editör:
- Güncelleme:
Japon uzman 'dediğim oldu' diyerek Marmara'da 250 yıldır kırılmayan faya dikkat çekti
GÜNDEM Haberleri

Türkiye'deki deprem gerçeğine sık sık değinen ve uyarılarda bulunan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "'Fay kırılmaya başladı dikkatli olun' demiştim. Maalesef dediğim oldu" diyerek yeni açıklamalarda bulundu. Moriwaki, Marmara'da 30 sene içinde deprem ihtimalinin yüzde 70 olduğunu söyleyerek, "Kıbrıs'ta deprem olabilir. Tabii ki İstanbul'da da olabilir. Buralarda uzun zamandır kırılmayan faylar var. Hazırlık yapmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 'asrın felaketi' olarak adlandırılan depremlerin ardından gündemin bir numaralı maddesi olası büyük İstanbul depremi oldu. 6 Şubat'tan bu yana uzmanlar sık sık deprem gerçeğine vurgu yaparken, ülkenin güneyindeki sarsıntılar konusunda önceden uyarılarda bulunan Japon deprem uzmanından İstanbul ve Kıbrıs konusunda yeni açıklamalar geldi.

İstanbul Esenyurt'ta bir lisede düzenlenen 'Afet Farkındalığının Oluşturulması ve Deprem Bilinci' konferansında konuşan Japon deprem uzmanı yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin neredeyse tamamının birinci ve ikinci düzeyde deprem riski altında olduğunu söyledi.

"MAALESEF DEDİĞİM OLDU"

Son 30 yılda Elazığ, Bingöl, İzmit, Van gibi şehirlerde olan depremlerin bu fay hatlarının ne kadar canlı olduğunu gösterdiğini vurgulayan Moriwaki, "Önemli bir fay hattı üzerindeki Kahramanmaraş'ta da deprem olabileceğini oradaki konferanslarda dile getirmiştim. 'Fay kırılmaya başladı dikkatli olun' demiştim. Maalesef dediğim oldu ve deprem geldi. Çok büyük, birbirini takip eden iki deprem, büyük hasara neden oldu" diye konuştu.

KIBRIS'A VE İSTANBUL'A DİKKAT ÇEKTİ

Moriwaki, Türkiye'de yeni deprem ihtimalinin de yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Bu fay hattında güneyde de risk var. Kıbrıs'ta deprem olabilir. Tabii ki Marmara Bölgesi'nde, İstanbul'da da olabilir. Buralarda uzun zamandır kırılmayan faylar var. Hazırlık yapmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"30 SENE İÇİNDE DEPREM İHTİMALİ YÜZDE 70"

Moriwaki, Marmara'da Adalar'ın güneyinde yaklaşık 250 yıldır kırılmayan bir fayın bulunduğunu dile getirerek, şu görüşleri paylaştı:

"Bu fayın iki tarafında 7,5 şiddetine kadar deprem olabilir. Eğer iki fay da kırılırsa 7,5 şiddetinde deprem olabilir. Teknolojide depremi tahmin etmek tam mümkün değil ama 30 sene içinde deprem ihtimali yüzde 70 denebilir. Bir gün illa gelecek. Devlet, belediye, şirket, okul, aileler hep beraber hesap yapıp çalışırsak depremin etkisini yüzde 70 azaltabiliriz. Azaltabilirsek niye yapmıyoruz?"

"JAPONYA'DA SENEDE 24 KERE TATBİKAT YAPILIYOR"

Moriwaki, öğrencilere aileleriyle birlikte deprem tatbikatı ve depreme hazırlık çalışmaları yapmayı tavsiye ederek, depremlerle mücadelede bilinçlenmenin ve tatbikatın önemine vurgu yaptı.

Japonya'da kreşler ve ilkokuldan itibaren tatbikat yapıldığını anlatan Moriwaki, şöyle devam etti:

"Japonya'da ayda 1 kere okulda, 1 kere mahallede deprem tatbikatı yapılıyor. Ayda 2, senede 24 kere tatbikat yapılıyor. Tatbikatlar çok önemli. Japonya'da yaşam üçgeni yok, insanlar masaların altına kaçmıyor çünkü Japonya'da binalar çökmüyor. İç dekorasyon araçları falan düşebilir ama Türkiye'de maalesef bina çökebilir onun için masa veya yatak, koltuğun yanında yaşam üçgeni yapmalıyız."

Japon uzman 'dediğim oldu' diyerek Marmara'da 250 yıldır kırılmayan faya dikkat çekti

DEPREME KARŞI HAZIRLIKTA 3 ÖNEMLİ MADDE

Moriwaki, deprem sonrası için de planlamanın önemli olduğunu, evde iş bölümü ve sonrasında toplanma noktalarının ailece konuşulması gerektiğini söyledi.

Depreme karşı bireysel hazırlıkta 3 önemli maddeye dikkati çeken Moriwaki, "Birincisi yaşam üçgenini unutma. Her zaman yatağınızın yanına su koyun. Düdük alın ve tüp şeklinde enerji veren çikolata alın. Buluşma noktası belirleyin ve evdeki eşyaları mutlaka sabitleyin" dedi. (AA)

Bu video da ilginizi çekebilir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...