Bebeğiniz işaretle konuşuyorsa dikkat!

Bebeğiniz işaretle konuşuyorsa dikkat!

SAĞLIK Haberleri

Bebeklerde dil gelişiminin önemine işaret eden uzmanlar, bebeklerin özellikle 12-18 ayda ortalama 5-20 kelime bilmeleri gerektiğini ve basit iki kelimelik cümleler kurması beklendiğine dikkat çekiyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Konuşma kabiliyetinin zihinsel bazı hastalıkların da ilk belirtisi olabileceğini söyleyen Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Görevlisi Merve Yüksel “Bebeğiniz eğer kelimeleri kullanmak yerine işaret dilini kullanıyorsa, söylenenleri duymuyormuş ve anlamamış gibi görünüyor, sizin isteklerinize tepki vermiyor, birtakım sesleri çıkarmıyorsa bir hekimle görüşün” uyarısında bulunuyor.

0-3 YAŞ ARASI TELEVİZYON ÇOK ZARARLI
Duyma ve görmesinde problem yaşayan çocukların konuşmalarında problem çıkabileceğini ve gecikmeye neden olabileceğini kaydeden Merve Yüksel “Ayrıca zihinsel gerilik, serebral palsi, otizm, yaygın gelişimsel bozukluk gibi durumlar da dil gelişimini geciktirebilir” dedi. Dil gelişimini etkileyen en önemli faktörlerin başında çocuğun sosyal çevresinin geldiğini kaydeden Merve Yüksel “0-12 ay arasında dil gelişimi için mutlaka bebeklerle konuşmak gerekir. Cevap vermese bile kelimeleri tekrar etmek önemlidir. 0-3 yaş arasında hiçbir şekilde televizyon/ekran seyrettirilmemesi gerekir” diye konuştu.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...