ABD’de salgın paniği: 4 kişi hayatını kaybetti! Gözde eriyor, antibiyotik tedavisine dirençli

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD’de salgın paniği: 4 kişi hayatını kaybetti! Gözde eriyor, antibiyotik tedavisine dirençli

SAĞLIK Haberleri

ABD'de antibiyotiğe dirençli bir bakteri nedeniyle çok sayıda ölüm ve görme kaybı vakası olduğu bildirildi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ilaca dirençli ‘Pseudomonas aeruginosa’ türü bakteri nedeniyle tedavi gören hasta sayısının 18 eyalette 81'e yükseldiğini doğruladı.

ABD'de reçetesiz satılan göz damlalarıyla bağlantılı olarak ortaya çıkan ve gözbebeklerinde eriyen nadir bir bakteri türü nedeniyle 4 kişi hayatını kaybetti.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), yeni bir güncellemeye göre ilaca dirençli ‘Pseudomonas aeruginosa’ türü için tedavi edilen hasta sayısının 18 eyalette 81’e yükseldiğini belirtti.

Söz konusu enfeksiyon Kaliforniya, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Kuzey Carolina, New Jersey, New Mexico, Nevada, New York, Ohio, Pennsylvania, Güney Dakota, Teksas, Utah, Washington ve Wisconsin'de rapor edildi.

ANTİBİYOTİĞE DİRENÇ GÖSTERİYOR

ABD'li uzmanlar bakterinin göz bebeklerinde 'eriyebilen' nadir bir tür olduğunu ve endişe verici şekilde standart antibiyotik tedavisine direnç gösterdiğini bildirdi.

Hızla yayılan bakteri ile ilgili araştırma başlatan yetkililer söz konusu enfeksiyon ile reçetesiz satılan göz damlaları arasında ilişki tespit edildiğini duyurmuş ve Hindistan'daki bir fabrikada üretilen EzriCare veya Delsam Pharma isimli sunu gözyaşı damlalarının acilen bırakılmasını tavsiye etmişti.

ÜRETİM SÜREÇLERİNİN STRERİL OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Gıda ve İlaç dairesinin daha sonrasında yaptığı bir incelemede de söz konusu firmanın üretim süreçlerinin steril olmadığı ve güvenlik protokollerinin uygulanmadığı ortaya çıktı.

Hastaların kullandığı göz damlaları tek tek incelendi ve şişelerde antibiyotiklere dirençli bakteriler gözlendi. CDC ve FDA, hastalara ve doktorlara ürünleri kullanmayı bırakmalarını ve atmalarını tavsiye etti.

EzriCare sözcüsü “Mümkün olan en geniş ölçüde, ürünü kullanmaya devam etmemelerini tavsiye etmek için müşterilerle iletişime geçiyoruz. Ayrıca hem CDC hem de FDA ile derhal temasa geçtik ve bizden talep edecekleri her türlü konuda işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu belirttik” dedi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, geri çağrılan göz damlalarını veya suni gözyaşı damlalarını kullanmış olan herkesin (eğer semptom yaşıyorlarsa) bir doktora başvurmaları gerektiğini söyledi.

BELİRTİLERİ NELER?

Belirtilerden bazıları gözde sarı, yeşil veya berrak akıntı, rahatsızlık veya ağrı, kızarıklık, bulanık görme ve ışığa karşı hassasiyetin artması.

Bir pazar araştırma şirketi olan Statista'ya göre, göz damlası ve göz yıkama ürünleri yaklaşık 17 milyon Amerikalı tarafından kullanılıyor.

Kaynak: Mirror

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...