Erbil ve Bağdat anlaştı, Kerkük petrolü..

Erbil ve Bağdat anlaştı, Kerkük petrolü..
DÜNYA Haberleri

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Merkezi Irak Hükümeti heyetleri, üç gün süren görüşmelerin ardından petrol ve bütçe konularında anlaşmaya vardı

Rûdaw'ın edindiği bilgiye göre, Bağdat, bir yıldır ödemediği Kürdistan Bölgesi'nin yüzde 17'lik bütçesini gönderecek.
Bunun karşılığında da Erbil, günlük 250 bin varil Kürdistan Bölgesi petrolü ile 300 bin varil Kerkük petrolünü Bağdat üzerinden ihraç edecek.
Anlaşmanın ardından bir basın toplantısı düzenleyen Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, müzakereleri "önemli" ve "iyi bir başlangıç" diye değerlendirdi.
Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin anlaşma arzusunun kendilerini teşvik ettiğini dile getiren Neçirvan Barzani, "Sorunları çözmek istiyoruz. Bunun en iyi seçenek olduğunu düşünüyoruz. Sayın Abadi'yle her iki tarafın menfaatine olan bir anlaşmaya vardık" diye konuştu.
Barzani, Bağdat'ın anlaşma çerçevesinde Peşmerge Güçleri'ne bir trilyon 200 milyar dinar (1,033,596,000 dolar) göndereceğini söyledi.
Başbakanı Barzani, Kürdistan Bölgesi memur maşaları ödemelerine ilişkin olarak bir paket aldıklarını ifade ederek ikinci bir paket ödemeyle Ocak ayına kadar sorunların çözüleceğini kaydetti.
Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığındaki heyet, önceki gün Bağdat'ta, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan Haydar Abadi ve Irak Parlamentosu Başkanı Selim Ciburi ile biraraya geldi.
Bağdat ile Erbil arasında, dün de heyetlerarası görüşmelere geçildi.
Heyette Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hewrami, Maliye Bakanı Rebaz Hemlan, Planlama Bakanı Ali Sindi ve Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi de yer alıyor.
13 Kasım'da Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi, Erbil'de yapılan toplantıda, 3 başlıkta anlaşmaya varmıştı.
Anlaşmaya göre Bağdat, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne ilk adımda 500 milyon dolar ödeme yapacak, Kürdistan Bölgesi Yönetimi de günlük 150 bin varil petrolü, Irak Hükümeti üzerinden ihraç edecekti. Bu iki madde de uygulandı.
Anlaşma, Başbakan Neçirvan Barzani'nin, hükümet yetkililerinden oluşan heyetle Bağdat'a giderek, sorunlara anayasal çerçevede temelli çözüm bulmak üzere görüşmeler yapmasını da içeriyordu.

KÜRT BÖLGESİ PETROLÜ TÜRKİYE'YE

Irak Maliye Bakanı Hoşyer Zebari ise, Kerkük'ten çıkan 300 bin varil petrolün Bağdat'a gönderileceğini, Kürt bölgesinden çıkan 250 bin varil petrolün ise Türkiye üzerinden ihraç edileceğini açıkladı.

TANER YILDIZ'DAN AÇIKLAMA

Anlaşmanın ardından açıklama yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Ankara Erbil Bağdat'ın mutabakat zemini oluşmuştur. Gelecek hafta ya da sonraki hafta Bağdat'a gideceğim, iki gün içinde de Irak Elektrik Bakanı gelecek. Yeni bir açılım yapacağız" dedi.

MECLİSTE ONAYLANDI

Bağdat ile Erbil arasında varılan petrol ve bütçe paylaşımı anlaşması, Irak Bakanlar Kurulu'nca onaylandı.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Haydar el-İbadi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin hazır bulunduğu, Irak Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında Bağdat ile Erbil arasındaki anlaşmanın onaylandığı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu anlaşmanın, petrolün tüm Iraklılara ait olduğu ve IKBY'nin günlük 250 bin varil petrolü merkezi yönetime vereceğini içerdiği bildirildi.

Anlaşmanın ayrıca, Bağdat yöneniminin günlük 300 bin varil Kerkük petrolünü IKBY'deki boru hattından ihraç edeceğini kapsadığı belirtilen açıklamada, "Irak Kara Kuvvetleri'ne ayrılan bütçeden ülkenin güvenlik gücünün bir parçası olan Peşmerge güçlerine ödeme yapılacağı hususunda anlaşıldı" ifadelerine yer verildi.

Anadolu Ajansı ve Rudaw

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...