Korkutan tablo: En genç kalp krizi Türkiye’de

- Güncelleme:
Korkutan tablo: En genç kalp krizi Türkiye’de

Sağlık Haberleri

Türkiye’deki kalp krizlerinin yüzde 20’sinin 50 yaş altında yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, “Avrupa’da ilk kalp krizini geçirme yaşı 60-65 iken Türk insanı Avrupalıdan 10 yıl daha erken kalp krizi geçiriyor. En genç yaşta kalp krizi Türkiye’de” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Kadınlarda 60 yaş, erkeklerde ise 55 yaş öncesinde görülen kalp krizlerinin genç veya erken yaş kalp krizi olarak kabul edildiğini ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu “Türkiye’deki ölümlerin yüzde 47’si kalp-damar hastalıklarına bağlı. Kalp krizi geçmişte 60 yaşın üstündeki kişilerde görülürdü. Ancak son 20 yılda düzensiz beslenme, hareketsizlik ve teknoloji esareti nedeniyle bu yaş 45’in altına kadar indi. Türkiye’de kalp krizlerinin yüzde 20’si 50 yaş öncesi gelişirken, Avrupa’da bu oranın yüzde 10’u geçmez” diye konuştu.

AİLEDE VARSA DİKKAT!

Dünyada ve Türkiye’de çok yaygın görülen ailevi hiperkolesterolemi (yüksek Kolesterol)’ün genç kalp krizlerine yol açtığı için halk sağlığı problemi olarak kabul edildiğini ifade eden Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, “Kalıtımsal geçen ailevi hiperkolesterolemide doğuştan itibaren yüksek kan kolesterolü, damarlar üzerinde birikici bir zararla, kalp ve damar hastalıklarına yol açıyor. Bu hastalığın en önemli özelliklerinden biri kalp krizi gelişene kadar hiçbir belirti vermemesi. Bu sebeple ailesinde, akrabalarında erken yaşta kalp krizi olanların mutlaka kan kolesterol düzeylerini ölçtürmeleri ve yüksekse mutlaka düşürmeleri gerekiyor. Aksi hâlde, genç kalp krizlerinin ve erken yaşta ölümlerin önlenmesi mümkün değil” uyarısında bulunuyor.

TÜRKLER İÇİN SİGARA VE GÖBEK RİSK FAKTÖRÜ

Genç yaşta kalp krizi için bazı risk faktörlerinin ön planda olduğunu anlatan Prof. Dr. Kayıkçıoğlu bunları şöyle sıraladı:

> Ailede 55 yaş öncesinde kalp hastalığı ve kalp krizi vakası olması riski 3-4 kat artırıyor
> Erken yaşta başlayan yoğun sigara içimi
> Kolesterol yüksekliği
> Lipoprotein A yüksekliği
> Erken yaşta başlayan şeker hastalığı
> Madde kullanımı
> Pıhtılaşmaya yatkınlık
> Obezite
> Lupus gibi bağ dokusu hastalıkları
> Çocuklarda KAWASAKİ geçirmiş olmak
> Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş olmak.

Türkiye’deki sağlık problemleri arasında kalp krizinin yüzde 42 oranıyla ilk sırada yer aldığına dikkati çeken Kayıkçıoğlu, “Sigara kullanımı da kalp krizini tetikliyor. Yapılan araştırmalara göre, dünyada ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada hareketsizlik geliyor. Kadınlarda hareketsizlik, erkeklerde ise sigara, kalp ve damar hastalıkları riskini artırıyor. Modern hayat tarzı bizi hareket ettirmekten uzak tutarken hareketsizlik kalp sağlığımızı da doğrudan etkiliyor. Sigara kullanımının, sağlıksız beslenmenin, stresin son yıllarda kalp krizi vakalarını artırdığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

ENERJİ İÇECEKLERİ BÜYÜK TEHLİKE

Prof. Dr. Kayıkçıoğlu, doğuştan ya da sonradan gelişen herhangi bir kalp rahatsızlığı bulunmasa da gençlerde rastlanan kalp krizi vakalarının sınav stresi, gelecek kaygısı, hareketsizlik, sağlıksız ve düzensiz beslenmeyle yakın ilişkisi olduğuna da işaret ederek “Hem gençlerde hem de yaşlılarda stres kanda adrenalin düzeyini artırarak damarların büzüşmesine veya kanın birdenbire pıhtı ile tıkanmasına sebep olur. Sonuçta maalesef kalp krizi yaşanır. Yatkınlığı olan kişilerde bu risk çok daha yüksektir. Bunun yanı sıra gençler böyle dönemlerde uyanık kalabilmek için aşırı çay, kahve ve sigara tüketirler. Kafein ve sigara da adrenalin etkisi yaparak damarları büzüştürür ve kalp krizine sebep olur” dedi. Yine uyanık kalmak için gençlerin aşırı tükettiği enerji içeceklerinin da çok büyük bir tehlike olduğuna işarete den Prof. Dr. Kayıkçıoğlu, “Enerji içecekleri kahveden 20 kat daha fazla kafein içerir. Yanında taolin ve karnitin de kafein etkisi yaparak riskin katlanarak artmasına sebep olur” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...