Kansere Türk öpücüğü

- Güncelleme:
Kansere Türk öpücüğü

Sağlık Haberleri

ABD’de 30 yıldır bağışıklık sistemi üzerine çalışmalar yürüten Türk bilim adamı Prof. Dr. Derya Unutmaz, bağışıklık sisteminin keskin nişancıları olan ölümcül T hücrelerinin kanseri yok etmesini sağlayan yeni bir metot geliştirdi

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Çalışmalarını ABD’de sürdüren Prof. Dr. Derya Unutmaz, kanser tedavisinde devrim niteliğindeki bir buluşa imza attı. ABD Jackson Laboratuvarının baş araştırmacısı Prof. Dr. Unutmaz, 30 yıldır üzerinde çalıştığı bağışıklık sisteminin keskin nişancı askerinin (ölümcül T hücresi) kanser hücresini kendi geliştirdiği metotlarla yok etmesini sağladı. 

Çalışma sonuçlarını “kansere ölüm öpücüğü” cümlesiyle duyuran Prof. Dr. Unutmaz geliştirdiği tedavi metodunun detaylarını Türkiye gazetesine anlattı…

Vücudun enfeksiyonlara karşı savaşçı hücreleri olan T hücrelerinin bir süredir kanser tedavilerinde de kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Unutmaz “CAR-T Cell tedavilerinde kişinin kendi bağışıklık hücreleri vücut dışına alınarak kanser hücresini tanıyıp yok etmek üzerine programlandıktan sonra tekrar vücuda veriliyor. Bunlar sadece o kanser hücresini buluyor. Ölüm öpücüğü dediğimiz o aslında. T hücresi, kanser hücresinin üzerinde gördüğü bir moleküle bağlanıyor. Kanser hücresinin yüzeyinde bazı aralıklar açıyor ve oradan içeriye bombalar atarak hücreyi yok ediyor. Başka laboratuvarlarda çalışılan bu metodun bazı sıkıntıları var. Biz dünyada ilk defa bu sıkıntıları ortadan kaldıran metotlar geliştirdik” dedi.

BAĞIŞIKLIK HÜCRESİ İLAÇ OLUYOR

CAR-T Cell tedavilerinnin kişinin kendi hücreleriyle yapıldığını anlatan Prof. Dr. Unutmaz “Bu da hem maliyeti artırıyor (ABD de yarım milyon dolar) hem de bir iki hafta zaman alıyor. Biz MAIT adı verilen özel bir hücre tipini bulduk ve bu hücre tipleri başka kişilerden de alınıp hastaya verilebiliyor. Üzerinde çalıştığımız bu hücreler herhangi bir kişiden alınıp, ilaç hâline getiriliyor ve hazır şekilde bekletiliyor. İhtiyacı olan çok sayıdaki hastaya verilebiliyor. Hem maliyet düşüyor hem zaman kaybı olmuyor” açıklamasını yaptı.

3D ÜRETİYORLAR

CAR-T Cell tedavilerinin şu anda sadece belirti tip lösemilerde kullanılabildiğini söyleyen Prof. Dr. Unutmaz, eğitilen bağışıklık sistemi hücrelerinin katı organların içine girişinin mümkün olmadığını belirterek, yine Amerika’da Penn State Üniversitesinde kendine ait laboratuvarda 3D biyobasım teknolojileriyle ilgili çalışmalar yapan Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. İbrahim Tarık Özbolat’la yaptıkları ortak çalışma ile bunu başardıklarını söyledi. Prof. Dr. Unutmaz “Burada biz kanser hücrelerini ve damarları 3D basıyoruz. T hücrelerini damarlardan gönderiyoruz. Bu metodun katı doku kanserlerinde kullanılabilmesi için çok önemli bir teknoloji geliştirdik. Şu anda meme kanserinde başarılı oldu. CAR-T Cell, kanserlerin sadece yüzde 1’inde kullanılıyor. Meme dışında, pankreas kanseri ve beyin kanserine karşı da kullanılması için çalışmalarımız var” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...