Estetik cerrahi uzmanları uyarıyor: Merdiven altı sağlık turizmini etkiliyor

- Güncelleme:
Estetik cerrahi uzmanları uyarıyor: Merdiven altı sağlık turizmini etkiliyor

Sağlık Haberleri

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirdöver: Ruhsatsız kaçak ürünler, kaçak çalışan yabancı doktorlar ve yabancı hasta getiren aracı kurumların tecrübesiz hekimleri yoğun çalıştırması komplikasyon oranlarını artırıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Türkiye’de sağlık turizminin amiral gemisi niteliğindeki cerrahi ve medikal estetik uygulamalarla ilgili uzman uyarısı: “Merdiven altı” olarak nitelendirilen, ehliyetsiz merkezlerde yapılan tedaviler, Türkiye’nin imajına ve sağlık turizmine zarar veriyor…  

Her yıl dünyanın farklı yerlerinden, yaklaşık bir milyon kişinin teşhis ve tedavi için Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyleyen Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirdöver “Türkiye’de estetik cerrahi Avrupa’daki pek çok ülkeden yüzde 70 daha ucuz.  Plastik ve rekonstrüktif cerrahi başta olmak üzere saç ekimi, kanser tedavileri, diş tedavileri ve tüp bebek uygulamaları gibi çok çeşitli ve uygun maliyetli tedavileri dünya standartlarında hatta dünya standartlarının da üzerinde sunulabildiği için yabancılar ülkemizi tercih ediyor. Ancak kötü uygulamalar, Türkiye’nin adını kötüye çıkarıyor. Batı medyasında sergilenen hatalı uygulamalar yüzünden özellikle Batılı hastalar Türkiye’den kaçıyor” dedi.

ARACI KURUMLAR MERDİVEN ALTINI BESLİYOR

Merdiven altı merkezlerin sadece kötü şartlarda çalışan kurumlar olmadığını, son derece büyük ve şık merkezlerin de kötü uygulamaları ile bu tanıma girebileceğini anlatan Prof. Dr. Demirdöver, yurt dışından hasta getiren bazı aracı kurumların da merdiven altını beslediğini vurguladı. Bazı aracı kurumların maliyetleri düşük tutmak için yetkin olmayan merkezlerle iş birliği yaptığına işaret eden Prof. Dr. Demirdöver “Bunların büyük çoğunluğunun tek hedefi daha çok hasta getirerek daha çok para kazanmak. Bu aracı kurumlar, yeni uzman olmuş meslektaşlarımıza ulaşarak çok düşük ücretlere çok sayıda ameliyat yapmalarını sağlayan sözleşmelere imza atmalarını sağlıyorlar. Genç uzmanların her gün yüksek tempoda çalışıyor olmaları da ne yazık ki komplikasyon oranını artırıyor. Kötü ameliyat sonuçlarından, ölüme varabilen pek çok istenmeyen durum ortaya çıkabiliyor.  Bu konuda ilgili bakanlıkların denetimlerini ve yaptırımlarını artırmaları gerekir” diye açıkladı.

SAHTE PLASTİK CERRAHLARA DİKKAT

Estetik ve medikal uygulamalardaki kazancın estetik cerrahlar dışındaki branşlar için de bir cazibe unsuru olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirdöver, estetik operasyon yapan hekimler içinde plastik cerrahların sayısının oransal olarak azaldığını belirterek “Plastik cerrahinin bu kadar popüler olması ve ortaya çıkan yoğun talep, maalesef hiçbir estetik cerrahi eğitimi almadıkları hâlde uydurma unvanlarla kendini “plastik cerrah - estetik cerrah” olarak tanıtan kişilerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Bu tür sahte plastik cerrahların yaptığı ameliyatların kötü sonuçları, maalesef ülkemize mal ediliyor ve zaten olumsuz haber peşindeki yabancı basının arayıp da bulamadığı ortam oluşuyor. Yurt dışından ameliyat olmak için ülkemize gelmeyi planlayan pek çok hasta, buldukları hekimin plastik cerrah olup olmadıklarını öğrenmek için derneğimize başvuruyor. Bu başvurular sırasında maalesef pek çok sahte plastik cerrah ismi ile karşılaşıyoruz. Bizim Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği olarak en çok mücadele ettiğimiz konulardan biri de sahte plastik cerrahlar” dedi.

KAÇAK DOKTOR VE KAÇAK ÜRÜN KOMPLİKASYONLARI ARTIRIYOR

Estetik cerrahi konusundaki tehlikelerden birinin de kaçak doktorlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cenk Demirdöver “Ülkemizde çalışma izni olmayan ve hatta plastik cerrah olmadıkları hâlde kendilerini plastik cerrah olarak tanıtan, ruhsatsız muayenehaneler açan yabancı hekimler de sağlık turizmini baltalıyor. Bu kişiler, sosyal medyayı kullanarak ve halkı yanlış yönlendirerek pek çok komplikasyonun oluşmasına ve hastaların zarar görmesine sebep oluyorlar. Dernek olarak bunlarla da mücadele içindeyiz. Buradaki problem sadece yetkisi olmayan kişilerin ruhsatsız alanlarda uygulama yapması değil, ülkemize yasa dışı yollarla gelen kaçak ve sahte ürünlerin de kullanılmasıdır.  Orijinal ürün kullanılsa bile yanlış sulandırma oranları, yanlış uygulama noktaları ve yanlış doz hastalarda göz kapağı düşüklüğü, ciltte dolaşım problemlerin, cilt nekrozu ve hatta körlüğe varan sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Halkımız maalesef fiyat cazipliği sebebiyle bu tür yerleri tercih edebiliyor” diye konuştu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...