Mutlaka dikkate alın: Reflü şikayetlerini azaltan beslenme önerileri

Düzenleyen:
Mutlaka dikkate alın: Reflü şikayetlerini azaltan beslenme önerileri

SAĞLIK Haberleri

Reflü; ağıza kadar gelen acı tat ve yiyecek hissi ile kendini göstererek günlük yaşamı etkiler. Peki, reflüyü azaltmak için nasıl beslenmelidir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Sipahioğlu konuyla ilgili öneriler sundu.

Reflüye karşı, yağlı yemeklerden kaçınılması, çay ve kahvenin aşırı derece tüketilmemesi gerektiğini belirten Sipahioğlu, reflü şikayetlerini azaltmak için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğinin altını önemle çizdi.

YEMEKLERDEN SONRA YANMA VARSA DİKKAT!

Kişinin hayat kalitesini düşüren reflüde beslenmenin önemine işaret eden Sipahioğlu, şöyle konuştu:

“Reflü, gastro özofageal reflü hastalığı olarak bilinen midede bulunan; asit, safra ve pankreas sıvısını da içeren gıda karışımının yemek borusuna gelerek, uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini koruma özelliğinin yok olması durumudur. Göğüs arkasında yanma hissi fark edilir, sırta ve boğaza yayılabilir. Bu yanma, yemeklerden 30 dakika sonra başlar, egzersiz ve öne eğilmekle artar. Ayrıca aşırı geğirme, hazımsızlık, uzun süreli öksürük, kusma, geceleri boğulma hissi, sırt ağrısı, ağza acı ve ekşi suların gelmesi, ağza kötü kokular gelmesi, diş çürükleri, kronik farenjit, boğazda yanma hissi ve ses kısıklığı gibi belirtilerle de kendini gösterir. Bu süreçte özellikle beslenmeye dikkat etmek önem arz etmektedir” açıklamasında bulundu.

REFLÜ ŞİKAYETİ OLANLARA BESLENME TAVSİYELERİ

Reflü şikayetlerine karşı beslenme önerilerinde bulunan Büşra Sipahioğlu, şu tavsiyelerde bulundu:

-Reflüye karşı, yağlı yemeklerden kaçınılması, çay ve kahvenin aşırı derece tüketilmemesi, alınıyorsa alkolün kesilmesi, çikolata, biberli ve baharatlı gıdalar, portakal, limon gibi besinler ve kola gibi gazlı içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.

-Yemeklerden en az 3 saat sonra yatılması önemli bir noktadır. Hastaların karın içi basıncını artıran korse, sıkı kemer takmak ve öne doğru eğilerek ıkınmak da reflüyü artırmaktadır.

-Haftada en az 3-4 gün tok karnına olmadan fiziksel aktivite yapmaya özen gösterilmelidir. Beslenme düzeni ile ilgili dikkat edilmesi gereken son önemli nokta ise, sıvı tüketimidir. Ana öğünlerde çok fazla sıvı tüketimi reflüyü tetikleyebilir. Bu nedenle, sıvılar yani su ve içeceklerin tüketimi ana öğünler yerine, ara öğünlerde tercih edilmelidir. Günlük ihtiyacımız olan 8-10 bardak su tüketimi de kesinlikle sağlanmalıdır.

-Yüksek yağlı gıdalardan uzak durmak ve protein içeriği zengin gıdalar ile beslenmek reflü hastaları için oldukça idealdir. Yağ içeriği yüksek besinler arasında tam yağlı süt/yoğurt, krema, tam yağlı peynir çeşitleri, kakao, kızartma ürünleri, şarküteri ürünleri (sosis, salam gibi) bulunmaktadır.

-Son olarak ise bireyler sakız çiğnemekten sakınılmalıdır. Çünkü yutulan hava miktarı artar, bu da gaz ve reflüye yol açar” dedi.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...