'Yıllardır var, bir şey olmaz' demeyin! Parkinson'un belirtisi çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Sky News
- Güncelleme:
'Yıllardır var, bir şey olmaz' demeyin! Parkinson'un belirtisi çıktı

SAĞLIK Haberleri  / Sky News

Bilim insanları, bağırsak sorunlarının Parkinson hastalığının erken belirtisi olabileceğini söylüyor. Yutma güçlüğü, huzursuz bağırsak sendromu ve gastroparezi (mide felci) olan kişilerde Parkinson gelişme ihtimalinin iki kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Alzheimer hastalığı, beyin anevrizmaları ve felçlerin bağırsak sağlığının kötü olmasıyla bağlantılı olduğu görüldü ancak şu ana kadar Parkinson hastalığıyla net bir ilişki bulunamamıştı. Yeni bir çalışma, kabızlık, huzursuz bağırsak sendromu ve yutma güçlüğü gibi bağırsak sorunlarının Parkinson hastalığının erken uyarı işaretleri olabileceğini ortaya çıkardı. 

ABD'li ve Belçikalı araştırmacılar, ABD'de Parkinson hastası olan yaklaşık 24 bin kişinin tıbbi kayıtlarını karşılaştırdı; bunların 19 binine Alzheimer, 24 binine de serebrovasküler hastalık tanısı konuldu.

BMJ'de yayımlanan çalışmanın, çeşitli sindirim sorunlarının özellikle Parkinson hastalığının gelişimini öngörebileceğine dair önemli gözlemsel kanıt oluşturan ilk bulgular olduğu ifade edildi.

BAĞIRSAK SORUNLARI İLE PARKINSON ARASINDA BAĞLANTI ÇIKTI

Parkinson hastalarını, diğer iki gruptaki aynı yaş, cinsiyet, ırk ve etnik kökene sahip kişilerle karşılaştırarak, teşhis konmadan önceki altı yıl içinde kaç kişinin mide-bağırsak sorunu yaşadığına baktılar. Araştırmacılar ayrıca, beş yıllık bir süre içinde kaç tanesinde nörolojik bozuklukların geliştiğini görmek için çalışmadaki 18 farklı bağırsak sorunu olan herkesin kayıtlarını karşılaştırdı.

Yutma güçlüğü (yutma güçlüğü) ve yiyeceklerin mideden ince bağırsağa taşınmasının daha uzun sürdüğü gastroparezi olan kişilerde Parkinson gelişme ihtimali iki kattan fazlaydı. Kabızlığı olanlarda ise bu ihtimal yüzde 17 daha fazla çıktı. 

Öte yandan, inflamatuar bağırsak hastalığı olanların Parkinson'a yakalanma ihtimali daha yüksek çıkmadı.

Şu anda dünya çapında yaklaşık 8,5 milyon Parkinson hastası var. Bu hastalığı sonlandıran bir tedavi ise yok. Semptomlar hafif başlar ancak yavaş yavaş ilerler. Bunlar arasında titreme, hareket yavaşlığı ve konuşma, yeme ve denge sorunları yer alıyor. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Sky News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...