Tabela partileri umduğunu bulamadı: Kendilerine bile oy vermemişler

- Güncelleme:
Tabela partileri umduğunu bulamadı: Kendilerine bile oy vermemişler

Seçim 2023 Haberleri

Pusuladaki 24 siyasi partiden 17’si ‘sıfır’ çekti. En az oyu Öztürk Yılmaz’ın partisi aldı. 87 seçim çevresinin 35’inde hiç oy alamayan Milli Yol Partisi, yöneticileri tarafından bile tercih edilmedi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Milletvekili genel seçimlerinde, aralarında Genç Parti, Memleket Partisi, Büyük Birlik Partisi, Anavatan Partisi ve Vatan Partisinin de bulunduğu 17 parti ‘sıfır’ çekti. Seçimlere girmek için en az 41 ilde örgütlenme şartını karşılayan partilere kendi il örgütleri bile oy vermedi.

14 Mayıs Pazar günü yapılan milletvekili genel seçimlerinin en sancılı süreci, boyu bir metreyi aşan pusulanın katlanıp, zarfa sığdırılması oldu. Sandık başına giden seçmenden kimi oy vereceği partiyi bulmakta zorlandı, kimi de pusulanın uzunluğu sebebiyle mührünü başka bir parti logosuna bulaştırıp oyunun geçersiz olmasını engellemeye çalıştı. Seçimde sandık başında görevli olan sandık kurulları ise oy zarflarını sandıklara sığdırmakta güçlük çekti.

17 PARTİ HİÇ OY ALAMADI

Pusulaların uzunluğu nedeniyle hem seçmen hem de sandık görevlileri zor anlar yaşarken, 24 siyasi partinin ve bağımsız milletvekili adaylarının yarıştığı seçimde, sadece 7 parti yüzdelik dilimde yer buldu, kalan 17 parti ise sıfır çekti. O partiler şunlar: “Millet Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Sol Parti, Genç Parti, Memleket Partisi, Büyük Birlik Partisi, Adalet Birlik Partisi, Anavatan Partisi, Yenilik Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Milli Yol Partisi, Vatan Partisi, Güç Birliği Partisi ve Adalet Partisi.”

EN AZ OYU YENİLİKÇİ PARTİ ALDI

Sıfırcı partiler arasında ilk sırayı 11 bin 171 oyla yüzde 0,02 dilimde yer bulan, Genel Başkanlığını Öztürk Yılmaz’ın yaptığı Yenilik Partisi aldı. Yenilik Partisi, yaklaşık 3,5 milyon seçmenin olduğu İstanbul’un 3. bölge seçim çevresinde bir seçmenin oyunu dahi alamadı. Partinin oy alamadığı diğer iller ise Adana, Ankara 1. bölge seçim çevresi, Konya, Kütahya, Malatya, Samsun, Siirt, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Uşak ve Van oldu.

17 bin 476 oy alan Türkiye Komünist Hareketi ile 17 bin 758 oy alan Milli Yol Partisi de sıfır çeken partiler arasında ilk sıralarda yer aldı.

GÜÇ BİRLİĞİ 29 İLDE SIFIR ÇEKTİ

Pusulanın en az oy alan sıralamasında 3’üncülüğü 26 bin 359 seçmenin oyu ile yüzde 0,05’lik dilimde yer alan Güç Birliği Partisi çekti. Bu parti de aralarında Adana, Aydın, Bursa, Erzurum, Van, Kocaeli, Kayseri ve Trabzon gibi illerin bulunduğu 29 şehirde bir tek oy alamadı.
Listenin 4. sırasında yüzde 0,06’lık oy oranı ile Halkın Kurtuluş Partisi yer aldı. 31 bin 831 seçmen tercihini sandıkta bu partiden yana kullandı.  

REKOR ADALET BİRLİK PARTİSİNİN

41 bin 196 seçmenin oyunu alarak yüzde 0,08’lik oy dilimi ile sıfır çeken partiler arasında bulunan Adalet Birlik Partisi ise bir rekora imza attı. Parti, aralarında Eskişehir, Batman, Aydın, Kütahya, Muş Ordu ve Yozgat’ın da bulunduğu 39 ilde bir oy bile alamadı.

Anavatan Partisi ise genel seçimlerde 66 bin 102 seçmenin oyunu aldı. Yüzde 0,12’lik dilimde kalan Anavatan Partisi, 22 ilde ise hiçbir seçmen tarafından tercih edilmedi.

UZAN 15 İLDEN OY ALAMADI

Yüzde 0,20’lik dilimde kalan Adalet Partisi de 18 ilde hiç oy alamadı. Fransa’da yaşayan Cem Uzan liderliğindeki Genç Parti de yüzde 0,21’lik oy oranı ile 112 bin 972 seçmenin oyunu aldı. Parti 15 ilde sıfır çekti.

ZÜĞÜRT AĞA FİLMİ GİBİ

Yüzde 0,03’lük oy dilimi ile seçimi sonlandıran Milli Yol Partisi, 87 seçim çevresinin 35’inde hiç oy almadı. 34 ilin seçmeni tarafından tercih edilmeyen partinin Türkiye genelinde örgütlü olması ve her ilde il başkanlığının bulunması ise dikkat çekti. Kendi parti temsilcileri tarafından bile tercih edilmeyen parti, akıllara Şener Şen’in başrolünü oynadığı “Züğürt Ağa” filmini getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...