Rusya’dan WhatsApp ve Snapchat’e ceza

Düzenleyen:
Rusya’dan WhatsApp ve Snapchat’e ceza

TEKNOLOJİ Haberleri

Rusya’daki bir mahkeme, Meta’ya ait mesajlaşma platformu WhatsApp ve Snap şirketinin sosyal medya ağı Snapchat dahil olmak üzere bazı yabancı kaynaklı şirketlere para cezası verdi. Para cezasının nedeni olarak ise, Rus kullanıcılarının verilerini yurt içinde saklamayı reddetmeleri olarak gösterildi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Tagansky Bölge Mahkemesi, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında WhatsApp platformunu 4 milyon rublelik bir cezaya çarptırdıktan sonra bu defa da 18 milyon ruble (301 bin 255 dolar) para cezası verdi. Geçtiğimiz ay Rusya’da Alphabet şirketinin parçası olan arama motoru ve teknoloji devi Google’a 15 milyon ruble para cezası verilmişti. 

Mahkeme, Tinder'ın sahibi Match Group'a 2 milyon ruble, Snap ve Hotels.com'a (Expedia Group) ise 1 milyon ruble para cezası verdi. Ayrıca müzik akışı hizmeti Spotify'a da ceza veren mahkeme, şirkete 500 bin ruble ceza kesti. 

Rusya’nın iletişim ajansı Roskomnadzor, bu beş şirketin, Rus kullanıcıların verilerinin Rusya topraklarında depolandığını ve işlendiğini gösteren belgeleri zamanında sunmadığını açıkladı. 

RUSYA'DAN ÇEKİLMİŞLERDİ...

Expedia Group yaptığı açıklamada mahkemenin kararını gözden geçirdiğini ancak daha fazla bilgiye sahip olmadığını belirtti. Expedia, “Hotels.com'un 1 Nisan 2022'de Rusya satış noktasını kapattığını ve artık Rus kullanıcı verilerini toplamadığını doğrulayabiliriz” şeklinde bir açıklamada bulundu. Spotify da benzer şekilde Rusya ofisini Mart ayında kapattı ve kısa süre sonra ülkedeki tüm hizmetini askıya aldı. 

Ne WhatsApp'ın sahibi Meta ne de Snapchat uygulamasının sahibi Snap konuya ilişkin açıklama yapmadı. 

Bu arada, Moskova’daki bir mahkeme Apple'a veri depolama sorunu nedeniyle bu ayın başlarında 2 milyon ruble (yaklaşık 34 bin dolar) para cezası verdi. Airbnb, Pinterest ve video akışı hizmeti Twitch, geçen ay aynı miktarda para cezasına çarptırıldı.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...