Apple’dan Avrupa’ya boykot

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Apple’dan Avrupa’ya boykot

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Teknoloji devi Apple, Avrupa Birliği'nin yürürlüğe koyduğu yeni yasaya karşı harekete geçti. Apple, App Store'la ilişkili kararlara tepki gösterirken, yasal yollara başvurdu bile.

ABD merkezli teknoloji devi Apple, Avrupa Birliği'nin yürürlüğe soktuğu Dijital Piyasalar Yasası’nın (DMA) bazı hükümlerine karşı çıkıyor. Yasanın amacı, teknoloji devleri ile diğer firmalar arasındaki uçurumu kapatmaya çalışmak ve daha adil bir pazar oluşturmak. Dijital Piyasalar Yasası'nın hükümlerine göre, Apple’ın kendi uygulama mağazası App Store'un dışındaki uygulama mağazalarına da izin vermesi gerekiyor. Ancak Apple, bu duruma şiddetle karşı çıkmakta. 

ShiftDelete.Net'te yer alan habere göre, AB Adalet Divanı’na başvuran Apple, App Store’un "temel platform hizmetleri" listesine dahil edilmesinin doğru olmadığını ifade etti. Mağazanın "temel uygulama" olarak tanımlanması, iPhone ve iPad için bazı yeni kuralları da beraberinde getiriyor.

APPLE KULLANICILARI DİĞER MAĞAZALARDAN UYGULAMA İNDİREBİLECEK 

Avrupa Birliği, Dijital Piyasalar Yasası ile teknoloji pazarını kontrol altında tutan firmaların gücünü kırmayı amaçlıyor. Bu nedenle, Apple tarafında ise kullanıcıların yalnızca App Store ile sınırlı kalmasını engellemeyi hedefliyor. Android işletim sistemindekine benzer şekilde, iPhone ve iPad kullanıcılarının da diğer mağazalarından uygulama yüklenmesine izin vermeyi amaçlıyorlar.

Bunun yanı sıra, uygulama geliştiricileri için de bir karar alındı. Yeni düzenlemeyle birlikte, uygulama geliştiricilerinin kendi ödeme sistemlerini kullanmaya zorlaması da engellenecek. Esasen, App Store ve Play Store'daki uygulamalar için komisyon ücreti alınmasının önü kapatılacak.

Apple'a göre bu kurallar, iOS cihazların güvenlik ve gizlilik korumalarını önemli ölçüde zayıflatacak. Bilindiği üzere, Apple işletim sisteminden ötürü Android'e kıyasla "daha güvenilir" olarak biliniyor.

Öte yandan, Meta ve TikTok şirketleri de DMA kurallarına itiraz etmiş; Meta, Messenger ve Facebook Marketplace’in temel hizmetler olarak adlandırılmasına karşı çıkmıştı.

AB Adalet Divanı Apple, Meta ve TikTok'un itirazlarını inceliyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...