Dünya'ya doğru yaklaşan şehir büyüklüğündeki kuyruklu yıldızın 'boynuzları' çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Live Science
- Güncelleme:
Dünya'ya doğru yaklaşan şehir büyüklüğündeki kuyruklu yıldızın 'boynuzları' çıktı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Live Science

Gelecek yıl Dünya'ya en yakın yaklaşımını gerçekleştirecek olan kriyovolkanik kuyruklu yıldız '12P/Pons-Brooks', dört ay içindeki ikinci büyük patlamasının ardından kendine özgü 'boynuzlarını' yeniden filizlendirdi.

Küçük bir şehir büyüklüğünde devasa bir volkanik kuyruklu yıldız, Güneş'e doğru yaklaşırken dört ay içinde ikinci defa şiddetli bir şekilde patladı ve tıpkı önceki patlamada olduğu gibi, buz ve gaz bulutu devasa bir çift boynuza benzeyen bir şey yaydı.

'12P/Pons-Brooks' adlı kuyruklu yıldız, kriyovolkanik veya soğuk volkanik bir kuyruklu yıldızdır. Tahmini çapı 30 kilometre olan katı bir çekirdeğe sahiptir ve kriyomagma olarak bilinen buz, toz ve gaz karışımıyla doludur. Çekirdek, kuyruklu yıldızın iç kısmından sızan, 'coma' (kuyruklu yıldız saçı) adı verilen bulanık bir gaz bulutu ile çevrelenmiştir.

Güneş radyasyonu kuyruklu yıldızın içini ısıttığında basınç artar ve kuyruklu yıldız şiddetli bir şekilde patlayarak donmuş bağırsaklarını çekirdeğin kabuğundaki büyük çatlaklardan uzaya fırlatır.

Dünya'ya doğru yaklaşan şehir büyüklüğündeki kuyruklu yıldızın 'boynuzları' çıktı

KUYRUKLU YILDIZIN TUHAF BOYNUZLARI OLUŞTU

Kuyruklu yıldızı yakından izleyen İngiliz Astronomi Birliği'ne (BAA) göre, 5 Ekim'de gökbilimciler, kuyruklu yıldızın genişleyen saçından yansıyan ekstra ışık nedeniyle onlarca kat daha parlak hale gelmesinin ardından 12P'den büyük bir patlama tespit etti.

Spaceweather.com'un aktardığı bilgilere göre, önümüzdeki birkaç gün içinde kuyruklu yıldızın 'coma'sı daha da genişledi ve 'tuhaf boynuzları' oluştu.

Bazı uzmanlar, kuyruklu yıldız saçının düzensiz şeklinin, kuyruklu yıldızın Yıldız Savaşları'ndaki (Star Wars) Millennium Falcon gibi bir bilim kurgu uzay gemisine benzemesine neden olduğunu söyleyerek şaka yaptı.  

BAA gökbilimcisi Richard Miles, kuyruklu yıldızın önceki patlamasından sonra verdiği demeçte, kuyruklu yıldızın saçının olağandışı şeklinin muhtemelen 12P'nin çekirdeğinin şeklindeki düzensizlikten kaynaklandığını söylemişti. Miles, dışarı akan gazın muhtemelen çekirdeğin üzerine çıkan bir çentik tarafından kısmen engellendiğini söyledi. Gaz kuyruklu yıldızdan uzaklaşmaya devam ettikçe saçın şeklindeki düzensizliğin daha belirgin ve fark edilebilir hale geldiğini ekledi.

Bu, 12P'nin bu yıl ikinci defa boynuzlarını çıkarışı oldu.

Dünya'ya doğru yaklaşan şehir büyüklüğündeki kuyruklu yıldızın 'boynuzları' çıktı

21 NİSAN 2024'TE DÜNYA'YA EN YAKIN KONUMA GELECEK

12P şu anda iç Güneş sistemine doğru hızla ilerliyor ve 21 Nisan 2024'te Dünya'ya en yakın noktasına ulaşacak. Dış Güneş sistemine doğru gitmeden önce çıplak gözle görülebilecek. 2095'e kadar geri dönmeyecek.

20 Temmuz'da gökbilimciler, kuyruklu yıldızın 69 yıl sonra ilk defa tepe noktasına ulaştığına şahit oldu.

12P'nin saçı yaklaşık 230 bin km'ye ulaştı; bu, kuyruklu yıldızın çekirdeğinden yaklaşık 7 bin kat daha genişti.

En son patlama sırasında saçının ne kadar büyüdüğü belli değil ancak patlamanın öncekinden 'iki kat daha yoğun' olduğuna dair işaretler var.

Şu ana kadar koma muhtemelen normal boyutuna yaklaştı bile. 

12P Güneş'e doğru yarışmaya devam ederken, birkaç büyük patlamanın daha gerçekleşme ihtimali yüksek. Üstelik kuyruklu yıldız daha fazla Güneş ışınımı emdiği için bu patlamaların son patlamalardan daha büyük olması mümkün.

Bununla birlikte, gökbilimcilerin şu anda izlediği tek volkanik kuyruklu yıldız 12P değil. Güneş sistemindeki en uçucu volkanik kuyruklu yıldız olan 29P/Schwassmann-Wachmann (29P) da geçen yıl çok sayıda dikkate değer patlama yaşadı. Aralık 2022'de 29P, yaklaşık 12 yıl içindeki en büyük patlamayı yaşadı ve uzaya yaklaşık 1 milyon ton kriyomagma püskürtüldü. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Live Science
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...