ABD dergisi KAAN'ı anlattı: Ankara’nın yeni titanı göklere çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
ABD dergisi KAAN'ı anlattı: Ankara’nın yeni titanı göklere çıktı

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Amerikan bilim ve teknoloji dergisi Popular Mechanics, geçen hafta ilk uçuşunu yapan KAAN’ı inceledi. “Ankara’nın yeni titanı göklere çıktı” diyen dergi, KAAN’ın 6. nesil savaş uçaklarının öncüsü olacağını yazdı.

ABD’nin en eski bilim ve teknoloji dergilerinden Popular Mechanics, KAAN’ı F-35 ve F-22 ile kıyasladı. Sebastien Roblin KAAN analizinde “Ankara’nın yeni ‘Titanı’ göklere çıktı. KAAN, genel olarak ABD’nin F-22A Raptor hayalet uçağına benziyor. Alüminyum burun ve titanyum merkez gövdeye sahip uçağın yüzeyleri, Türk şirketlerinin başlangıçta F-35 jetleri için ürettiği karbonlarla kaplı” diye yazdı. KAAN’ın en önemli özelliğinin ‘bağımsızlık’ olduğunu hatırlatan Roblin’e göre, millî muharip uçak (MMU) tam anlamıyla sahaya sürüldüğünde 6. nesil savaş uçakları ve yapay zekânın temelini oluşturacak.

MİLLİ MUHARİP UÇAK 'KAAN'IN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Milli Muharip Uçak'ın (MMU) özellikleri nelerdir? MMU projesinde yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi önemli teknolojik unsurlar bulunuyor.

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen beşinci nesil çok rollü savaş uçağı MMU, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz ve güçlü ve atik bir platform. Bununla birlikte, Milli Muharip Uçak’ın kokpit tasarımı beşinci nesil savaş uçaklarında bulunması gereken kabiliyet ve donanımlara sahip ve bu yönüyle pilotun iş yükünü minimum seviyeye düşürmekte.

Milli Muharip Uçak, hava hakimiyetindeki üstünlüğünü ise; Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili, Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Vuruş ve Yapay Zekâ ve Nöral Ağ Desteğiyle Arttırılmış Muharebe Gücü ile sağlayacak.

'KAAN' İNSANSIZ MI?

Milli Muharip Uçak'ın MUM-T (Manned Unmanned Teaming / İnsanlı İnsansız Ekip) yeteneğini en yüksek verimlilikle kullanması planlanıyor. Bu nedenle, muharip uçağa eklenecek koltukla birlikte arka koltuktaki pilot, Bayraktar Kızılelma’da olduğu gibi insansız hava araçlarını yönetebilecek. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...