Gökbilimciler şimdiye kadar tanık olunan en büyük kozmik patlamayı yakaladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Gökbilimciler şimdiye kadar tanık olunan en büyük kozmik patlamayı yakaladı

TEKNOLOJİ Haberleri

Astronomlar (gökbilimciler), şimdiye kadar tespit edilen en büyük kozmik patlamayı yakalamayı başardı. Araştırmacılar, patlamaya 'tesadüfen' tanık olduklarını ve daha önce bu ölçekte hiçbir şeye tanık olunmadığını söylüyor.

Gökbilimciler şimdiye kadar tanık olunan en büyük kozmik patlamayı gözlemledi ve bu patlama üç yıldan fazla sürdü. AT2021lwx olarak adlandırılan patlamanın, Güneş'ten binlerce kat daha büyük olan devasa bir gaz bulutunun yörüngesinden çıktıktan sonra bir kara deliğe ulaşması sonucu meydana geldiği tahmin ediliyor. Yani bu olay, süper kütleli bir kara delik tarafından yutulan dev bir gaz bulutunun tetiklediği sanılan bir olaydı. Patlamanın ardından çıkan bulutlar kara delik tarafından yutulduğunda büyük, tozlu bir 'çörek' gibi görünmeye başladı.

Bilim insanları, bu tür olayların nadir olduğunu ancak daha önce bu ölçekte hiçbir şeye tanık olunmadığını söyledi. Araştırmayı yöneten Southampton Üniversitesinde araştırma görevlisi olan Dr. Philip Wiseman şunları söyledi:

"Bir tür süpernova ararken arama algoritmamız tarafından işaretlendiği için buna tesadüfen rastladık. Süpernova ve gelgit bozulma olaylarının çoğu, kaybolmadan önce yalnızca birkaç ay sürer. Bir şeyin iki yıldan fazla parlak olması bir anda çok sıra dışıydı.

"Bunun güneş sisteminin 100 katı büyüklüğünde ve güneşin yaklaşık 2 trilyon katı parlaklığa sahip bir ateş topu olduğunu tahmin ettik. Üç yılda, bu olay güneşin 10 milyar yıllık ömründe salacağı enerjinin yaklaşık 100 katı kadar enerji açığa çıkardı."

EVREN 6 MİLYAR YAŞINDAYKEN PATLAMA OLUŞTU

Araştırmaya göre, gerçek patlama yaklaşık sekiz milyar ışık yılı uzaklıkta, evren yaklaşık altı milyar yaşındayken gerçekleşti ve hala bir teleskop ağı aracılığıyla tespit edilebildi. AT2021lwx, ilk olarak 2020'de Kaliforniya'daki Zwicky Geçici Tesisi tarafından tespit edildi ve ardından Hawaii'deki ATLAS olarak bilinen teleskop ağı tarafından ortaya çıkarıldı.

Öte yandan, şimdiye kadar patlamanın boyutu bilinmiyordu. Geçen yıl, gökbilimciler kaydedilen en parlak patlamaya tanık oldu, bu GRB 221009A olarak bilinen bir gama ışını patlamasıydı. Bu, AT2021lwx'ten daha parlak olmasına rağmen, yalnızca çok kısa bir zaman sürdü, yani AT2021lwx patlaması tarafından salınan toplam enerji çok daha fazlaydı.

Dr Wiseman, bu olayların galaksilerin merkezlerinin zaman içinde nasıl değiştiğini anlamanın anahtarı olabileceğini belirtti.  

Bulgular, Royal Astronomical Society'nin dergisinde yayımlandı. 

(Kaynaklar: Sky News, The Guardian)

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...