Hindistan Ay'ın ardından gözlerini Güneş'e dikti... Başarıyla fırlatıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı, Sky News
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri  / Anadolu Ajansı, Sky News

Hindistan, Ay'ın güney kutbuna ilk uzay aracını indirme başarısı gösteren ilk ülke olarak tarihe geçeli sadece 10 gün oldu. Bugün ise Güneş'i incelemeye yönelik ilk görevi olan 'Aditya L1' uydusunu fırlattı.

Hindistan, Aditya-L1 uydusunu uzaya başarıyla fırlattı. Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi (ISRO), Güneş'in en dış katmanını ve Güneş rüzgarlarını gözlemlemek için Güneş ve Dünya arasındaki L-1 Lagrange noktasına yerleştirilmesi planlanan uydunun, başarıyla yollandığını bildirdi.

Aditya uydusu, yerel saatle 11.50'de Andhra Pradesh eyaletinin Sriharikota uzay üssünden fırlatıldı. ISRO, resmi duyuru kanalları üzerinden "Aditya-L1'in PSLV-C57 tarafından fırlatılması başarıyla tamamlandı. Araç, uyduyu tam olarak amaçlanan yörüngeye yerleştirdi. Hindistan'ın ilk Güneş gözlemevi, Güneş-Dünya L1 noktasına doğru yolculuğuna başladı." şeklinde açıklama yaptı. 

GÜNEŞ ARACI 1,5 MİLYON KM GİDECEK

Aditya L1, yaklaşık dört ay boyunca 1,5 milyon kilometre yol kat edecek ve Lagrange noktası (L1) etrafındaki yörüngeye yerleşecek. Yerçekimi kuvvetlerinin dengelenmesi nedeniyle yörüngede sabitlenecek. 

Proje, merkezi Bengaluru şehrinde bulunan ISRO'nun yapacağı Güneş gözlemi odaklı ilk misyon olacak. Projeye ayrılan bütçe 46 milyon dolar olarak ifade edilirken ISRO, maliyetle ilgili açıklama yapmadı.

ISRO'nun açıklamasına göre, Aditya-L1 misyonu, ülkeye ait Güneş'in atmosferini inceleyen ilk uzay tabanlı gözlemevi sınıfı görev oldu. Uzay aracı, fotosferi (güneşin en derin katmanları), kromosferi (fotosferin yaklaşık 400 km ve 2.100 km yukarısındaki katman) ve koronayı (güneşin en dış katmanları) gözlemlemek ve incelemek için çalışacak. 

GÜNEŞ RÜZGARLARINI İNCELEYECEK

Elektromanyetik ve parçacık ve manyetik alan dedektörlerini kullanarak, Dünya'yı etkileyebilen 'aurora' olarak da adlandırılan Güneş rüzgarlarını incelemeyi amaçlıyor. Misyondan elde edilecek uzun vadeli veriler, Güneş'in Dünya'nın iklim düzeni üzerindeki etkisinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir.

Aditya L1'deki birincil yük olan VELC aleti, sürekli olarak büyük spektral hat verilerini gönderecek şekilde tasarlanmıştır. Her gün 1.440 görüntü gönderecek; yani her dakika Güneş'in bir görüntüsü yer istasyonlarına gönderilecek ve burada okunması, üzerinde çalışılması, işlenmesi ve dünya çapındaki bilim insanlarına dağıtılması gerekecek.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Anadolu Ajansı, Sky News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...