İngiliz bankası Instagram'ın dolandırıcı içerikleri kaldırmadığını açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İngiliz bankası Instagram'ın dolandırıcı içerikleri kaldırmadığını açıkladı

TEKNOLOJİ Haberleri

İngiltere'nin en büyük bankalarından biri, dolandırıcılar tarafından yönetilen tehlikeli profilleri kapatma çağrılarını görmezden geldiği için Instagram'ı sert şekilde eleştirdi. TSB'deki uzmanlar, Instagram'ın 'bariz suç faaliyetlerini' engelleyemediğini söylüyor.

İngiltere'de faaliyet gösteren TSB, geçtiğimiz bahar döneminde, Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi hizmetler aracılığıyla gerçekleşen sosyal medya dolandırıcılıklarının ölçeği hakkında bir uyarı yayınmış ve banka, karşılaştığı vakaların önemli bir kısmının bu platformlar aracılığıyla meydana geldiği konusunda uyarmıştı. Banka, sosyal medya şirketlerinin 'platformlarını acilen temizlemesi' gerektiğini açıklamıştı. Ayrıca, İngiltere'deki tüketicilerin 2023'te Meta şirketine ait bu sosyal ağlarda yayınlanan dolandırıcılık faaliyetleri nedeniyle 250 milyon sterlin kaybedebileceğini de ileri sürdü.

Aradan geçen birkaç aya rağmen Meta'nın dolandırıcılık faaliyetlerini içeren reklamları kaldırmadığını belirten TSB, Instagram'a yönelik zehir zemberek sözler sarf etti. TSB'de dolandırıcılık faaliyetlerini inceleyen uzmanlar, sosyal medya devinin raporlara karşılık halen 'bariz suç faaliyetlerini' engelleyemediğini söyledi.

INSTAGRAM'DA DOLANDIRICI İÇERİKLERE DİKKAT

Nisan ayında bir TSB yetkilisi, Instagram'a uygulamada görülen ve dolandırıcılar tarafından tanıtıldığına inandıkları 10 reklam bildirdi. Ancak bir ay sonra, profillerden sekizi hâlâ aktifti ve dolandırıcılık eylemlerine devam ediyordu. Dört ay sonra, reklamları yayınlayan profillerden altısı hâlâ insanları kandırmaya yönelik içerikleri paylaşmaya devam ediyordu. 

İngiliz bankası Instagram'ın dolandırıcı içerikleri kaldırmadığını açıkladı

TSB'de dolandırıcılığı önleme direktörü Paul Davis, konuya ilişkin açıklamasında şöyle dedi:

"Sosyal medya platformları dolandırıcılıkla dolu, özellikle de dolandırıcılıkların biz onları bildirdikten sonra haftalarca çevrim içi olarak yayılmasına izin veriyor. Instagram'ın bu bariz suç faaliyetini ortadan kaldırmak için daha hızlı harekete geçmemesi bizi hayal kırıklığına uğrattı ve dolandırıcı içeriğin çevrim içi olarak yayınlanmasını önlemek için daha fazlasının yapılması gerektiğine inanıyoruz."

Money Mail'in yaptığı bir araştırma, 2022'de İngiltere'de polis tarafından kaydedilen tüm suçların yüzde 16'sının teknoloji devi Meta'nın sahip olduğu platformlardan kaynaklandığını ortaya çıkardı; soygun, hırsızlık, cinayet ve bıçaklı suçların toplam sayısının iki katından fazlaydı. Bu, her gün ortalama 3 bin kişinin Facebook, Instagram veya WhatsApp üzerinden dolandırıldığı anlamına geliyor. Instagram kullanıcıları, kişisel bilgilerini veya banka bilgilerini vermeleri için onları kandırmaya çalışan dolandırıcılar tarafından giderek daha fazla hedef haline geliyor.

YETKİLİLER META'YI UYARDI

Haziran ayında TSB CEO'su Robin Bulloch, Meta'ya bir mektup yazarak, teknoloji şirketinin platformlarında yayınlanan dolandırıcı içerikler nedeniyle bu yıl 250 milyon Sterlin'in dolandırıcılara kaptırılabileceği konusunda uyardı. Meta'nın platformlarından kaynaklanan dolandırıcılıklar, TSB'nin en büyük üç dolandırıcılık kategorisinde (satın alma, yatırım ve kimliğe bürünme) geri ödemelerinin yüzde 80'ini oluşturuyor.

TSB tarafından bildirilen on reklamın, yasadışı kara para aklamaya çalışan suçlular tarafından yayınlandığından şüpheleniliyordu. Dolandırıcılar, sahte profiller oluşturduktan sonra kullanıcıları 'hızlı nakit' vaadiyle kandırmaya çalışıyor. Ayrıca dijital dünyanın en popüler dolandırıcılık yöntemlerinden biri de, sahte reklamlarla kandırdıkları insanlara gerçekte var olmayan ürünleri satmaya yönelik. 

Öte yandan, dolandırıcılar kullanıcıları 'hediye kartı kazandınız' gibi gerçek dışı ödüllerle de kandırabiliyor. Bu gibi durumlarda dolandırıcılar, kullanıcılardan adını, banka bilgilerini, doğum tarihini, adresini vermesini istiyor. Bu bilgileri elde eden dolandırıcılar, verileri satabiliyor ya da onların adına kredi çekebiliyor. 

META'DAN AÇIKLAMA 

Bir Meta sözcüsü, "Birleşik Krallık'ta her gün uygulamalarımızı kullanan on milyonlarca insanla, sektör çapındaki bu sorunla mücadelede oynamamız gereken önemli rolün farkındayız. Kimsenin bu suçluların hedefi olmasını istemiyoruz, bu nedenle dolandırıcılığı engelleyecek sistemlerimiz var ve mali hizmetler reklamverenlerinin artık FCA tarafından yetkilendirilmiş olması gerekiyor." dedi. 

(Kaynak: DailyMail, The Guardian) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...