Japonya'dan tarihi adım: Uzaydan güneş enerjisi toplayacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Japonya'dan tarihi adım: Uzaydan güneş enerjisi toplayacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Japonya Uzay Ajansı (JAXA), yıllardır üzerinde çalıştığı projede önemli bir eşiği geçmek üzere çalışmalarını yoğunlaştırdı. Uzaydan güneş enerjisi toplayıp dünyaya ışınlamayı planlıyorlar.

Japonya ve ülkenin uzay ajansı JAXA, güneş enerjisini uzaydan ışınlamayı mümkün kılmak için yıllardır çalışıyor. 2015 yılında JAXA'da görev yapan bilim insanları, bir elektrikli su ısıtıcısına güç vermeye yetecek kadar enerjiye eşdeğer 1,8 kilovat gücü, kablosuz bir alıcıya 50 metreden uzağa başarıyla ışınladığında ülke bir çığır açtı. Şimdi, Japonya teknolojiyi gerçeğe bir adım daha yaklaştırmaya hazırlanıyor.

Nikkei Asia'nın aktardığı bilgilere göre, Japonya'da kamu - özel ortaklığında yürütülen bir projede araştırmacılar, 2025 gibi erken bir tarihte uzaydan güneş enerjisi ışınlamaya çalışacak. 

GÜNEŞ ENERJİSİNİ IŞINLAYACAKLAR

2009'dan beri uzay tabanlı güneş enerjisi üzerinde çalışan Kyoto Üniversitesi profesörü Naoki Shinohara liderliğindeki projede yörüngeye bir dizi küçük uydu yerleştirmeyi deneyecekler. Daha sonra uzay araçlarının topladığı güneş enerjisini yüzlerce kilometre ötedeki, dünyadaki yer tabanlı alıcı istasyonlarına ışınlamaya çalışacaklar.

Dünyaya enerji göndermek için yörüngesel güneş panelleri ve mikrodalgaların kullanılması fikri ilk olarak 1968'de ortaya atıldı. O zamandan beri, Çin ve ABD dahil birkaç ülke bu fikir için zaman ve para harcadı. Söz konusu teknoloji oldukça çekici çünkü yörünge güneş araçları potansiyel olarak sınırsız bir yenilenebilir enerji kaynağını temsil ediyor. Uzayda, güneş panelleri günün hangi saati olursa olsun enerji toplayabilir ve ürettikleri gücü ışınlamak için mikrodalgaları kullandıklarından bulutlar da sorun olmaktan çıkar. 

Yine de Japonya bir dizi yörüngesel güneş enerjisi araçlarını başarıyla konuşlandırsa da, teknoloji halen bilim kurgu gibi. Çünkü 1 gigawatt'lık (veya yaklaşık bir nükleer reaktörün çıktısı kadar) güç üretebilen bir dizi üretmenin maliyeti şu anda mevcut teknolojilerle yaklaşık 7 milyar dolar. 

(Kaynak: Engadget, Nikkei Asia)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...