NASA'nın Parker Güneş Sondası'ndan yeni rekor! Yıldırımları bile geride bıraktı

Düzenleyen: / Kaynak: Live Science
- Güncelleme:
NASA'nın Parker Güneş Sondası'ndan yeni rekor! Yıldırımları bile geride bıraktı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Live Science

NASA'nın Parker Güneş Sondası, Güneş'in kavurucu yüzeyine yaklaşmak için Venüs'ten gelen yerçekimi desteğiyle rekor kıran bir hıza ulaştı. Parker, yıldırımlardan bile daha hızlı hareket ederek rekor kırdı.

NASA'ya ait Parker Güneş Sondası (Parker Solar Probe) yeni bir hız rekoru kırarak 'en hızlı insan yapımı nesne' oldu. 27 Eylül'de uzay aracı, Venüs'ün yakın uçuşundan gelen küçük bir yer çekimi yardımı sayesinde Güneş'in yüzeyine yaklaşırken 394.736 mil/saat (635.266 km/saat) hıza ulaştı. Bu şiddetli hızıyla uzay aracı, Kasım 2021'de kırılan 364.660 mil/saat (586.863 km/saat) hız rekorunu kırdı.

Aynı zamanda sonda, Güneş yüzeyinin yalnızca 4,51 milyon mil (7,26 milyon km) yakınına kadar gelerek yeni bir mesafe rekoru kırdı. NASA'ya göre Parker, şimdiye kadar Güneş'in en yakınına ulaşan uzay aracı oldu.

VENÜS SAYESİNDE GÜNEŞ'E YAKLAŞABİLİYOR 

Venüs'ün yakın uçuşları, sondanın Güneş'in kavurucu yüzeyini incelemesinin önemli bir unsurudur. Sonda Venüs'e yaklaştıkça gezegen, Parker'ın yörünge enerjisinin bir kısmını emerek Güneş'e yaklaşmasını sağlıyor.

Bu arada, Parker Güneş Sondası yeniden Güneş'e yaklaşacak. 2024 sonlarında Güneş'e en yakın yaklaşımının yüzeyden sadece 3,83 milyon mil (6,16 milyon km) uzakta olacağı tahmin ediliyor.

Sonda muhtemelen Güneş'in etrafındaki son yolculuğunda daha da yüksek hızlara ulaşacak ve şimdiye kadarki en hızlı insan yapımı nesne olarak ününü sağlamlaştıracak.

Ağustos 2018'de fırlatılan Parker Güneş Uzay Sondası, Güneş'in koronasını (Güneş atmosferinin en dış katmanı) anlamak amacıyla 7 yıllık bir görevde. NASA'ya göre, ısının korona boyunca nasıl hareket ettiğini, plazma ve manyetik alanların Güneş yüzeyinde nasıl değiştiğini ve bunun Güneş rüzgarı gibi olgulara nasıl güç verdiğini anlamak, bilim insanlarının uzay havasını daha iyi tahmin etmelerine yardımcı olacak.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Live Science
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...