'10 kentilyon dolarlık' gök taşı... NASA, metal yığını Psyche için yola düştü

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian, Engadget
- Güncelleme:
'10 kentilyon dolarlık' gök taşı... NASA, metal yığını Psyche için yola düştü

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Guardian, Engadget

NASA'nın Psyche uzay aracı, aynı adı taşıyan metal yığını asteroidi incelemek üzere altı yıllık bir yolculuğa çıktı. Psyche uzay aracı yaklaşık 3,5 milyar kilometre kat edecek.

Onlarca yıldır kaya, buz ve gazdan oluşan 'uzak dünyaları' ziyaret eden NASA, metal kaplı bir uzay cisminin peşine düşmenin heyecanını yaşıyor. Amerikan uzay ajansı NASA, Psyche uzay aracını, 13 Ekim Cuma günü SpaceX'e ait roketle Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlattı. Adını takip ettiği asteroitten alan Psyche'nin patates şeklindeki dev nesneye 2029 yılında ulaşması bekleniyor.

Psyche asteroidi ilk olarak 1852 yılında keşfedilmiştir ve adını da Yunan mitolojisinden alır. Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında dönen bu cisim, şu ana kadar keşfedilen en az dokuz metal açısından zengin asteroit arasında (M tipi asteroit sınıfının) en büyüğü. Gökbilimciler, Psyche'in en geniş kısmının yaklaşık 232 kilometre iken uzunluğunun ise 280 kilometre (km) olduğunu tahmin ediyor.

'10 kentilyon dolarlık' gök taşı... NASA, metal yığını Psyche için yola düştü

EN PAHALI ASTEROİT 

Gökbilimcilere göre bu uzay kayası, Güneş Sisteminin ilk günlerinde küçük bir gezegenin çekirdeğiydi. Görünüşe göre demir ve nikel açısından zengin olan asteroit, Dünyamız da dahil olmak üzere gezegenlerin oluşumuna dair ipuçları taşıyor olabilir. Araştırmacılar, Psyche asteroidinin yüzde 30 ila 60 oranında nikel-demir çekirdekten oluştuğunu düşünüyor, bu da bir gezegenin çekirdeğinden gelmiş olabileceği fikrini destekliyor.

Psyche, bilinen en pahalı asteroit. Çünkü silikat kayaçlardan oluşan diğer asteroitlerin aksine, demir ve nikel gibi değerli madenlere sahip. Bazı araştırmacılar, Psyche'nin 10 kentilyon dolar değerinde olduğunu ileri sürüyor. Ancak ABD'deki Purdue ve Brown üniversitelerinden bir grup gökbilimci, Psyche'deki demir miktarının tahmin edilenden az olabileceğini söylüyor. 

PSYCHE PATATES GİBİ ŞEKLE SAHİP 

Bilim insanları bu asteroidin, demir, nikel ve diğer metallerle ve muhtemelen silikat mineralleriyle dolu olduğuna ve donuk, ağırlıklı olarak gri bir yüzeye sahip olduğuna ve muhtemelen kozmik etkilerden kaynaklanan ince metal tanecikleriyle kaplandığına inanıyor.

Araştırmalar, sivri uçlu metal kraterler, devasa metal uçurumlar ve kükürtten dolayı yeşilimsi sarı renkte metal kaplı aşınmış lav akıntıları olduğunu gösteriyor.

'10 kentilyon dolarlık' gök taşı... NASA, metal yığını Psyche için yola düştü

DÜNYAMIZIN KÖKENİNE İLİŞKİN BİLGİLER SUNABİLİR

Elkins-Tanton'a göre, güneş sisteminin 4,5 milyar yıl önceki oluşumundan kalma gezegensel bir yapı taşı olduğuna inanılan asteroit, Dünya'da yaşamın nasıl ortaya çıktığı ve gezegenimizi yaşanabilir kılan şeyin ne olduğu gibi temel soruların cevap bulmasına yardımcı olabilir.

Dünya'da gezegenin demir çekirdeği, atmosferimizi koruyan ve canlıların hayatta kalmasını mümkün kılan manyetik alandan sorumludur.

Uzay görevine gelecek olursak, NASA adına Arizona Devlet Üniversitesi tarafından yönetilen ve 1,2 milyar dolara mâl olan görev, asteroide ulaşmak için dolambaçlı bir rota çizecek. Bir tenis kortu büyüklüğündeki güneş panellerine sahip minibüs boyutundaki uzay aracı, 2026'da Mars'ın yanından hızla geçecek. Üç yıl sonra asteroite ulaşması planlanıyor. Psyche uzay aracının 26 ay boyunca cismin yörüngesinde kalması ve çeşitli aletlerle incelemesi bekleniyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Guardian, Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...