NASA canlı yayınla kutuyu açtı: Asteroid Bennu'da karbon ve su bulundu

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian, Engadget
- Güncelleme:
NASA canlı yayınla kutuyu açtı: Asteroid Bennu'da karbon ve su bulundu

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Guardian, Engadget

Bennu asteroidinden gelen örnekler NASA'nın canlı yayını ile izleyicilere gösterildi. NASA uzmanları, asteroidden alınan örneklerde su ve karbon izlerinin bulunduğunu söyledi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Dünya'dan 330 milyon kilometre uzaklıkta yer alan 500 metre çapındaki Bennu asteroidinden gelen örneklerin ilk analizini açıkladı. 1999'da keşfedilen Bennu'nun Güneş Sistemi'nin gelişimi hakkında bilim insanlarına önemli veriler sağlayacağı düşünülüyor. Ayrıca bu örnekler, Bennu gibi Dünya'ya yakın olması nedeniyle tehlike oluşturma potansiyeli bulunan asteroidlerin özelliklerine ilişkin de bilgi sunabilir.

2016’da fırlatılan Osiris-Rex uzay aracı, üç yıl önce Bennu asteroidin yüzeyinden toz örnekleri toplamış ve kapalı bir kapsül içine yerleştirdiği örnekleri Dünya'ya göndermişti. Uzay aracı 24 Eylül günü yeryüzüne inmişti. NASA ilk başta 250 gramlık kapsülden siyah toz ve küçük taş parçacıkları çıktığını açıklamıştı.  

Asteroidden gelen numunelerin ilk analizi hızlı bir şekilde yapıldı ve ilk bulgular asteroidin yaşamın temelini oluşturan moleküllere sahip olduğu yönünde. NASA, 4.5 milyar yıllık asteroidin karbon açısından zengin olduğunu ve su içerdiğini açıkladı.

NASA canlı yayınla kutuyu açtı: Asteroid Bennu'da karbon ve su bulundu

BENNU'DA KARBON VE SU İZLERİ KEŞFEDİLDİ 

"Bunlar tam da bulmak istediğimiz maddelerdi" diyen NASA Başkanı Bill Nelson, bulgulara ilişkin değerlendirme yaptı:

"Osiris-Rex’in gönderdiği örnek, bugüne kadar Dünya’ya gönderilen karbon açısından zengin en büyük asteroid örneğidir ve bilim insanlarının gelecek nesiller için kendi gezegenimizdeki yaşamın kökenlerini araştırmasına yardımcı olacaktır.

NASA canlı yayınla kutuyu açtı: Asteroid Bennu'da karbon ve su bulundu

NASA’da yaptığımız hemen her şey kim olduğumuza ve nereden geldiğimize dair soruları cevaplamaya yönelik. Osiris-Rex gibi NASA görevleri, Dünya’yı tehdit edebilecek asteroidlere ilişkin anlayışımızı geliştirecektir."

Su ve karbonun gezegenimizin oluşumunda kilit öneme sahip moleküller olduğunu vurgulayan Nelson, "Bu bulgular bize, yaşama temel oluşturmuş olabilecek elementlerin kökenini bulmamıza yardımcı olacak" dedi. 

Bill Nelson, karbonun asteroid örneğinin toplam ağırlığının neredeyse yüzde 5’ini oluşturduğunu, hem organik hem de mineral formda bulunduğunu, suyun ise kil minerallerinin kristal yapısı içinde olduğunu sözlerine ekledi. Bu bulgular, Dünya'da yaşamın yapı taşlarının uzaydan geldiği teorisini güçlendirdi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Guardian, Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...